Joost Fraanje overhandigt de Linnaeusonderscheiding aan Annemieke Zwiers-Vos en Jan Zwiers van Havo.
Joost Fraanje overhandigt de Linnaeusonderscheiding aan Annemieke Zwiers-Vos en Jan Zwiers van Havo. Foto: Henk Merjenburgh

Familiebedrijf Havo uit Ermelo wint Linnaeusonderscheiding: ‘Een groot compliment voor ons’

21 april 2023 om 11:13 Zakelijk

ERMELO Een dag voor het 60-jarig jubileum heeft Havo al iets te vieren. Het Ermelose bedrijf wordt tijdens de Voorjaarsontmoeting op het podium van Hotel De Heerlickheijd van Ermelo uitgeroepen tot winnaar van de Linnaeusonderscheiding. Een regionale prijs voor een ondernemer met uitmuntende bedrijfsvoering en die zich aantoonbaar uitzonderlijke sociaal maatschappelijk heeft ingezet.

Het is de 24ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Ridder Joost Fraanje, voorzitter jury en Linnaeuskring, overhandigt de sculptuur ‘the circle of life’. Deze is gemaakt door de Harderwijkse kunstenares Monique Spapens en symboliseert het leven, de maatschappij, de mensen en de middelen die de organisatie vormen. Fraanje noemt de veelzijdige ondernemer die zakelijk en privé oog heeft voor personeel en de lokale samenleving. 

We doen dit met een bevlogen team en zijn trots dat we dit met elkaar mogen vieren

Medewerkers worden uitgedaagd om zichzelf te ontwikkelen, maar ook om zich maatschappelijk in te zetten. Het bedrijf is bezig op het gebied van duurzaamheid en wil ook toekomstige generatie laten genieten van de de aarde. Op zonnige dagen is de productie van verf en klei energieneutraal. Het bedrijf is sociaal betrokken bij de Voedselbank en bijeenkomsten met ouderen. Het Veluwse familiebedrijf is lokaal geworteld maar nationaal en internationaal succesvol. De producten worden in 50 landen verkocht.

We zijn geen bedrijf dat zichzelf graag op de borst klopt

De winnaar is Havo uit Ermelo, dat geleid wordt door Jan Zwiers en Annemieke Zwiers-Vos uit Ermelo. Zij krijgen de sculptuur, een oorkonde, het juryrapport en een cheque van 500 euro die ze mogen toekennen aan een zelf te kiezen goed doel. ,,Fantastisch mooie woorden, een groot compliment voor ons, maar zeker ook voor alle collega’s. We doen dit met een bevlogen team en zijn trots dat we dit met elkaar mogen vieren”, reageert Annemieke. Haar man Jan: ,,We zijn geen bedrijf dat zichzelf graag op de borst klopt, maar het is wel leuk als je erkenning krijgt voor wat je doet. Wij brengen creativiteit voor veel mensen op de wereld en duurzaamheid is voor ons een belangrijke pijler. Dat zie je aan onze producten die we veilig en milieuvriendelijk lokaal produceren. Duurzaamheid geldt ook voor onze werknemers. We proberen hen het vertrouwen te geven zodat ze zelf verantwoordelijkheid nemen.”

Kwaliteit en veiligheid is voor onze producten heel belangrijk, want ze worden veel door kinderen gebruikt

Op het podium heeft Annemieke al een bestemming voor de cheque gevonden. ,,We ondersteunen de stichting Art for All, opgericht door de Harderwijkse kunstenares Wil van der Weele. Zij bezoeken met een groep kunstenaars op eigen initiatief arme kinderen in landen als Roemenië, Oeganda en Thailand. Wij geven dan verf en klei mee en nu een extra financiële bijdrage. De kinderen hebben een super gave week en gaan met veel kleur en eigengemaakte dingen in een optocht door de straten. Dit brengt plezier en hoop in hun leven.”

VELDZICHT

Havo (Handelsonderneming Vos) is op 8 mei 1963 opgericht door Jaap en Willy Vos, de ouders van Annemieke. Zij begonnen op industrieterrein Kerkdennen en verhuisden eind jaren 80 naar industrieterrein Veldzicht. Jan Zwiers (53) en Annemieke Zwiers-Vos (48) zijn de tweede generatie. Er werken 90 mensen, de meesten uit Harderwijk en Ermelo.

CREALL

Havo produceert verf en klei voor scholen maar ook in allerlei retailzaken vind je producten van Havo terug onder het merk Creall. Creatief ontwikkelen is belangrijk in een tijd van digitalisering, voor kinderen en ter ontspanning van volwassenen. Jan: ,,Kwaliteit en veiligheid is voor onze producten heel belangrijk, want ze worden veel door kinderen gebruikt. We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.”

60-JARIG JUBILEUM

Vrijdag en zaterdag wordt het 60-jarig jubileum gevierd met het personeel. Ze gaan naar Rotterdam voor een diner, feest en overnachting op de SS Rotterdam. Annemieke: ,,Dit schip komt uit de tijd dat wij zijn opgericht. We hebben ‘s avonds een 60-70 party om met elkaar te vieren dat we al zo lang succesvol zijn.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie