Het aantal faillissementen lag in 2022 opnieuw zeer laag.
Het aantal faillissementen lag in 2022 opnieuw zeer laag. Pixabay

Daling van aantal faillissementen op de Veluwe, tegen landelijk trend in

Zakelijk

HARDERWIJK Het aantal faillissementen lag in 2022 opnieuw zeer laag. In totaal zijn vorig jaar 2.144 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat meldt het CBS donderdag op basis van voorlopige cijfers. Het aantal faillissementen ligt daarmee op het een na laagste niveau sinds de start van het bijhouden in 1981.

Alleen in 2021 lag het aantal faillissementen nog wat lager. Het lage aantal faillissementen in de afgelopen jaren komt mede doordat bedrijven nog tot aan het begin van 2022 gebruik konden maken van steunmaatregelen die zijn opgesteld tijdens corona. 

Op de Veluwe gingen vorig jaar 51 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet. In 2021 waren dat er 67. Dat is een daling van 23,9 procent. In de meeste regio’s is echter spraken van een stijging van het aantal faillissementen. Toch is deze stijging, wanneer gekeken wordt naar de trend van de afgelopen jaren, beperkt. Het aantal faillissementen kwam in geen enkele provincie bijvoorbeeld uit boven het aantal van 2020, het eerste jaar van de coronacrisis. 

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


LAATSTE PIEK

De laatste piek in het aantal faillissementen, van 9.431, werd tijdens de eurocrisis in 2013 bereikt. Dat jaar gingen er ruim vier keer zo veel bedrijven op de fles als afgelopen jaar. Net als in de voorgaande jaren was de handel in 2022 de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 428. Daarna volgde de bouwnijverheid met 341. Dat is ook niet zo gek, omdat beide sectoren tot de grootste bedrijfstakken behoren.

advertentie
advertentie
Afbeelding
GroenLinks en de PvdA kijken tevreden terug op avond over energietransitie in De Roef in Harderwijk 57 minuten geleden
Afbeelding
Huisschilder Jeroen van Garderen uit Harderwijk razend populair op Instagram en TikTok: 'Eerlijke en praktische tips delen' 1 uur geleden
Afbeelding
Boa's van gemeente Harderwijk mogen proces-verbaal opmaken bij nieuwe proef 1 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Harderwijk betreurt het stoppen van Veluwe Duurzaam 3 uur geleden
Afbeelding
Dwangsom van 10.000 voor werkzaamheden zonder vergunning in Harderwijk was terecht 4 uur geleden
Afbeelding
Vervullen vacatures nog lastiger, werkgevers zoeken oplossingen 7 uur geleden
Afbeelding
Lifeline jongerendienst in de Regenboog in Harderwijk: leeftijdgenoten een onvergetelijke avond bezorgen 19 uur geleden