Tim Mourik heeft een 'energiepositieve' woning.
Tim Mourik heeft een 'energiepositieve' woning. Pauw Media

Deze Gelderlander heeft een energierekening van nul euro

Wonen

BARNEVELD Een energierekening van nul euro, maar wel dag en nacht een comfortabele 21 graden in huis: het klinkt in deze tijden haast te mooi om waar te zijn, maar Tim Mourik (36) kreeg het voor elkaar. Zijn woning in Barneveld is energiepositief en wekt meer op dan de Barnevelder en zijn gezin verbruiken. Onlangs stelde hij zijn huis open in het kader van de Duurzame Huizen Route.

De hoekwoning van Tim Mourik en zijn gezin in de Barneveldse wijk Veller ziet er op het eerste gezicht uit als elk ander huis - op de vrolijk gekleurde panelen na, misschien. Wie iets langer kijkt, ziet echter overal sporen van zijn ,,uit de hand gelopen hobby”: van de vijfendertig zonnepanelen op het huis, de garage en de overkapping tot de buitenunit van zijn warmtepomp. Binnen wordt meteen duidelijk dat hier van energiearmoede geen sprake is; waar veel Barnevelders hun verwarming een paar graden omlaag hebben geschroefd, is het in huize Mourik een comfortabele 21 graden.

Is het hier altijd zo lekker warm?
,,Ja, de vloerverwarming zorgt dag en nacht voor een constante temperatuur. Ik vind duurzaamheid leuk en belangrijk, maar wilde niet inleveren op comfort - niet in de laatste plaats omdat mijn vrouw en twee kinderen het graag lekker warm hebben. Onze warmtepomp is zo ingesteld dat hij reageert op de buitentemperatuur en aan de hand daarvan warmte afgeeft. Daar hoeven we verder niets voor te doen.”  

(Lees verder onder de foto)


Op het huis, de garage en de overkapping liggen in totaal 35 zonnepanelen.  (Foto: Pauw Media)

Wanneer ontstond je interesse in duurzaam wonen?
,,Dat was een jaar of vijftien geleden. Het begon als hobby; ik vond het leuk om me te verdiepen in het onderwerp. Verduurzaming is financieel natuurlijk interessant, maar dat is nooit mijn voornaamste drijfveer geweest. Wat dan wel? We hebben maar één aarde en daar moeten we goed mee omgaan. Ik denk dat alle beetjes helpen, daarom legde ik destijds al zonnepanelen op onze huurwoning. Een paar jaar later kwam er een zonneboiler bij, die waren toen nog vrij onbekend. In 2020 kochten we onze huidige woning aan de Leghornlaan, gebouwd in 2015.”

Wat was het eerste dat je hier deed qua verduurzaming?
,,Dat was iets kleins: de stroomvretende halogeenlampen vervangen door LED-lampen. Niet lang daarna kwamen er zonnepanelen, een zonneboiler voor warm water en een warmtepomp om het huis te verwarmen. De eerste winter hadden we nog een gasketel, het jaar erop niet meer.”

Nu is je woning niet alleen energieneutraal, maar zelfs energiepositief. Wat houdt dat precies in?
,,We wekken ongeveer twintig procent méér energie op dan we verbruiken. Dat buffertje is fijn om te hebben, bijvoorbeeld als we in de toekomst nog een tweede elektrische auto willen aanschaffen. Uiteindelijk wil ik een accu toevoegen aan de woning om meer zelf opgewekte energie direct te kunnen verbruiken. Nu gebruiken we zo’n 37 procent direct, met een accu kunnen we dat verhogen tot 65 à 75 procent.”

Hoeveel geld bespaar je maandelijks ongeveer?
,,Hoeveel we precies besparen is lastig te zeggen; de eerste winter hadden we nog een gasketel, maar toen zagen de prijzen er nog heel anders uit. Wel weet ik dat we aan elektriciteit zo’n zevenhonderd euro per maand besparen - de kosten voor de elektrische auto meegerekend. Nu betalen we helemaal niets, mede dankzij de extra set zonnepanelen die ik vorige maand heb aangeschaft. We hebben veel geluk met zoveel dakruimte, in totaal hebben we 35 panelen.”

(Lees verder onder de foto)


De buitenunit van de warmtepomp (foto Pauw Media).

Wat heeft dit alles je gekost?
,,Tussen de tienduizend en vijftienduizend euro, waarvan in totaal achtduizend voor de zonnepanelen. Het klinkt veel, en dat is het natuurlijk ook, maar je hebt het zo terugverdiend. Daarbij heb ik een achtergrond in de zonnepanelen (Tim werkt nu als ICT’er, red.) en ben ik ben best handig, dus heb ik alles zelf geïnstalleerd. Dat scheelt flink in de kosten.”

Heb je alvast tips voor mensen die hun woning willen verduurzamen, maar niet weten hoe?
,,Het is een cliché, maar begin met isoleren. Dat is het belangrijkste. Laat je daarnaast goed informeren, bijvoorbeeld bij het Energieloket van de gemeente Barneveld, en wees niet bang voor het onbekende. Natuurlijk is het spannend en het gaat vaak om grote bedragen die je investeert, maar zeker in deze tijd betalen die investeringen zich zo terug.”

Geschreven door Lieke van der Made

De omvormer voor de zonnepanelen hangt in de garage.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 3 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 15 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 16 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 17 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 20 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 21 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 21 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie