Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Twee uur gratis parkeren blijft in Harderwijk, poging van GroenLinks en PvdA voor afschaffen slaagt niet

15 september 2023 om 14:32 Verkeer en vervoer

HARDERWIJK De eerste twee uur gratis parkeren op het merendeel van de parkeerterreinen en parkeergarages in Harderwijk blijft voorlopig gehandhaafd. Een motie van GroenLinks en PvdA het gratis parkeren zo snel mogelijk af te schaffen kreeg geen enkele steun van andere partijen.

Het merendeel van de partijen wil een integrale afweging maken en wacht met een oordeel tot de parkeervisie wordt besproken. Menno Doppenberg (VVD) sprak zich al wel uit voor het handhaven van het gratis parkeren. Dit gezien de zeer nadelige gevolgen die ondernemers van het afschaffen gaan ondervinden zo uit onderzoek blijkt.

VIER UUR GRATIS PARKEREN

Paul Loeff, onder meer lid van de klankbordgroep die betrokken is geweest bij het opstellen van de binnenstad visie pleitte zelfs voor een verruiming van het gratis parkeren tot vier uur. Dit gezien de concurrentie van omliggende plaatsen als Ermelo en Nunspeet waar het winkelbestand inmiddels vrijwel gelijk is aan wat Harderwijk heeft te bieden. Hier is het parkeren geheel gratis.

OMZET ONDERNEMERS

Volgens Wietske Hollanders loopt de gemeente door het gratis parkeren een kwart miljoen aan inkomsten mis. Dat wil zij graag ingezet zien voor andere doelen. Doppenberg geeft aan dat 44 procent van de bezoekers met de auto komt en zorgt voor 61 procent van de omzet van ondernemers. Het afschaffen van de twee uur gratis parkeren doet de omzet van de ondernemers, zo heeft onderzoek uitgewezen, met twintig tot dertig procent dalen.

MINIMA EN AUTO

Hollanders vindt dat het belang van de ondernemers bij een besluit over het gratis parkeren niet doorslaggevend moet zijn. Kritiek dat minima door de afschaffing worden getroffen deelt Hollanders niet. Die komen maar mondjesmaat met de auto naar het centrum.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie