De Mess kan grondig worden gerenoveerd vindt meerderheid raad.
De Mess kan grondig worden gerenoveerd vindt meerderheid raad. Wijnand Kooijmans

3,4 miljoen euro voor renovatie voormalige Mess in Harderwijk, VVD vreest sterke overschrijding van kosten

17 november 2023 om 17:00 Politiek

HARDERWIJK Een meerderheid van de raad blijft achter een grondige renovatie van de monumentale Mess op Kranenburg-Noord staan. En vindt de 3,4 miljoen euro die hiervoor nodig is aanvaardbaar omdat een opknapbeurt voor twee miljoen euro op termijn tot hogere kosten leidt voor de gemeente.

Dat werd duidelijk tijdens het debat rond de stelling dat de uitgave van 3,4 miljoen euro op dit moment een onverantwoorde uitgave is gelet op de financiële positie van de gemeente. Ingebracht door Gemeentebelang en VVD kreeg de stelling alleen de steun van Jan van Panhuis (SGP). Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks steunen het voorstel van het college.

GEMEENTEBELANG

Mark de Lange (Gemeentebelang) vindt dat er tal van zaken op de gemeente afkomen, zoals de broodnodige woningbouw, die belangrijker zijn dan de functie die de mess krijgt. Hij vindt dat veel van de activiteiten die hier gedacht zijn ook kunnen plaatsvinden in bijvoorbeeld De Roef of De Kiekmure. Hij vindt, ook al ontkent het college van burgemeester en wethouders dit, dat er sprake is van de komst van een derde multifunctioneel centrum.

Ook wil hij liever wachten met het eventueel verder opknappen van de mess tot de woningbouw in het gebied Kranenburg-Noord daadwerkelijk is gerealiseerd. Hij vindt Noah Lammerts van Bueren (VVD) aan zijn zijde. Door haar wordt het vreemd gevonden dat de kosten voor een opknapbeurt zijn gestegen van 1,3 naar 2 miljoen euro als gevolg van stijgende bouw- en loonkosten. Terwijl de kosten van de grondige renovatie maar stijgen van 3,3 miljoen naar 3,4 miljoen. Ook vreest de VVD voor een sterke overschrijding van dit bedrag.

DUURZAME OPLOSSING

Sandra Timmer (Harderwijk Anders) ziet in een grondige renovatie een win-win situatie voor de toekomst. Maar ook dat daarmee een duurzame oplossing voor de toekomst wordt geboden. Ook Thijs Melkert (D66) vindt dat de investering van 3,4 miljoen hard nodig is om in de toekomst hogere kosten te voorkomen. Liever had hij gezien dat het pand ook gasloos wordt gemaakt maar hij kan zich vinden in het compromis dat niet te doen gezien de daaraan verbonden hogere kosten.

Hij vindt de Mess een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Ook wijst hij erop dat de investering van 3,4 miljoen euro al is opgenomen in de begroting. Hij vindt dit bedrag een prima investering voor de toekomst. Een mening die wordt gedeeld door Annerieke Kisjes (ChristenUnie) die zegt dat niet aan deze duurzame en noodzakelijke renovatie kan worden ontkomen. Ze is blij met de toezegging van het bestuur van de Mess dat men mensen met de benodigde kennis aan het huidige bestuur wil toevoegen om de exploitatie verantwoord uit te kunnen voeren.

Tjitske van Noordennen (PvdA) vindt het alleen plakken van pleisters onverantwoord. Een grondige renovatie is volgens haar op termijn toch niet te voorkomen en om die reden vindt ze het nu voorliggende plan van 3,4 miljoen een zinnige uitgave. Ook Adriaan Bruinink (CDA) is van mening dat het gaat om een verantwoorde uitgave.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie