Afbeelding
Michael Gaida (pixabay)

CDA Harderwijk-Hierden bezorgt over beleid fietspaaltjes

Politiek

HARDERWIJK Het CDA Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college omtrent het beleid aangaande fietspaaltjes. Landelijk vragen VVN en de Fietsersbond hier ook aandacht voor want fietspaaltjes veroorzaken meer ongelukken dan dat ze voorkomen.

Fietspaaltjes zouden alleen geplaatst moeten worden als noodmaatregel om auto’s te weren en de verkeersveiligheid te vergroten. Soms lijkt het echter een vanzelfsprekendheid om bijvoorbeeld bij beide uiteinden van een fietspad paaltjes te plaatsen. Vaak zijn paaltjes niet noodzakelijk en ontstaat juist een onveilige situatie voor fietsers. Naar schatting honderden Nederlanders belanden na een botsing met zo’n paaltje in het ziekenhuis. Het CDA vraagt of het college bereid is om alle fietspaaltjes in de gemeente Harderwijk in kaart te brengen en een website te openen waar inwoners foutief geplaatste paaltjes kunnen melden.

Wanneer paaltjes wel noodzakelijk zijn is het belangrijk hierbij richtlijnen te volgen die onveilige situaties beperken en de verkeersveiligheid vergroten. Zoals het aanbrengen van vijf meter ribbelmarkering vóór een paaltje, rood-witte paaltjes (eventueel van kunststof) te gebruiken en ervoor te zorgen dat de paaltjes in het donker goed zichtbaar zijn. Bovendien zouden fietspaaltjes niet direct na een bocht of een kruising geplaatst moeten worden.

Door hier aandacht voor te vragen hoopt het CDA dat in de toekomst alle niet noodzakelijke paaltjes uit het straatbeeld van Harderwijk en Hierden zullen verdwijnen en er geen onnodige paaltjes meer geplaatst zullen worden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 3 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 4 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 5 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 5 uur geleden