!
Belastingaangifte
Belastingaangifte Belastingdienst

91 slachtoffers van toeslagenaffaire

9 november 2021 om 09:00 Politiek

HARDERWIJK Bij de gemeente Harderwijk hebben zich tot nu toe 91 inwoners gemeld die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. Door Stimenz wordt het eerste contact met hen gelegd met de vraag of er ondersteuning en/of hulp is gewenst.

Wijnand Kooijmans

Aan de hand hiervan wordt bepaald welke passende hulp nodig is. Dit kan door Stimenz zelf zijn, maar ook door andere maatschappelijke partners. Inmiddels hebben acht inwoners een begeleidingstraject aangeboden gekregen waarvan zes trajecten nog lopen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in het kwartaal overzicht aan naast de inwoners te staan die door de problemen met de kinderopvangtoeslag zijn gedupeerd. De oproep van de staatssecretaris ruimhartig te zijn in het bieden van ondersteuning aan gedupeerde ouders wordt dan ook omarmd door het college.

De gesprekken van Stimenz met de gedupeerde ouders zijn intensief. De slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben geen vertrouwen meer in de overheid. Problematische schulden door toedoen van de overheid heeft bij veel gezinnen tot veel schaamte en stress geleid met alle gevolgen van dien. Dat diezelfde overheid nu komt helpen wordt niet gezien als een vanzelfsprekendheid.

De professionals van Stimenz nemen tijdens het eerste gesprek de tijd om vertrouwen van de inwoner te krijgen hetgeen meestal leidt tot vervolggesprekken. In deze fase wordt er tijd en energie geïnvesteerd in de relatie met de bewoners en het ontrafelen van de precieze (schulden)problematiek.

Inmiddels is met alle gedupeerden die bekend zijn in Harderwijk contact opgenomen. De hulp die wordt geboden betreft vooral psychosociale ondersteuning. In de zomermaanden heeft het college, samen met een maatschappelijk werker, twee ouders gesproken. De ondersteuning door de gemeente wordt door hen gewaardeerd. Echter vooral de erkenning door de overheid en de belastingdienst wordt door hen als een belangrijk aspect gezien in het gehele traject.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie