!
De appartementen zijn in aanbouw.
De appartementen zijn in aanbouw. Wijnand Kooijmans

Personeelwisseling speelt rol bij fout toewijzen woningen

4 oktober 2021 om 09:07 Politiek

HARDERWIJK Onder meer personeelswisseling hebben mogelijk een rol gespeeld bij het niet nakomen van de afspraken rond de toewijzing van de nieuwe woningen aan de Marnixstraat in Harderwijk. Die conclusie kan worden getrokken aan de hand van de beantwoording van vragen van de fractie Gemeentebelang.

Wijnand Kooijmans

De woningen zouden uitsluitend worden toegewezen aan senioren of mensen met een zorgindicatie. Daarvan is echter afgeweken waardoor ook bijvoorbeeld jongeren een appartement kregen toegewezen. 

Dat leidde tot onrust en verontwaardiging van bewoners van de betreffende straat. Inmiddels zijn maatregelen genomen om de laatste vijf nog niet toegewezen appartementen bij voorrang toe te wijzen aan de aanvankelijke doelgroepen. Indien de al toegewezen woningen vrij komen worden deze ook alsnog aan senioren of mensen met een zorgindicatie toegewezen.

Wethouder Jeroen de Jong had al eerder het boetekleed aangetrokken over de gemaakte fout. Wel is besloten de gedane toezeggingen aan huurders in stand te houden. Daarmee wordt ook voldaan aan de wens van de meerderheid van de commissie Ruimte. Anders zouden mensen die de woning al hebben toegewezen gekregen te veel worden aangetast in hun belangen.

Een medewerker van Uwoon heeft in juli 2021 aan de gemeente gevraagd aan welke doelgroep de woningen moesten worden toegewezen. Uwoon wilde snel antwoord om met de toewijzing te kunnen beginnen. De medewerker aan wie de vraag werd gesteld is niet betrokken geweest bij het opstellen van de plannen. De projectleider die het project heeft begeleid is niet meer werkzaam bij de gemeente en dat geldt ook voor de planjurist die de procedure heeft begeleid.

De betreffende medewerker van de gemeente heeft geantwoord op basis van de regulier gehanteerde toewijzingsregels voor sociale huurwoningen zoals deze is vastgelegd in de huisvestingsverordening van de gemeente. In die verordening wordt geen doelgroepenbeleid nagestreefd. Aangegeven wordt dat het te kort aan sociale huurwoningen over de gehele linie groot is en ten opzichte van andere leeftijdsgroepen senioren zelfs een relatief gunstige uitgangspositie hebben.

Tijdens een breder overleg heeft de betrokken medewerker aan de wethouder gevraagd of hij reden zag de woningen aan een specifieke doelgroep toe te wijzen. Daarbij is waarschijnlijk de verwarring ontstaan omdat de wethouder niet heeft aangegeven welke afspraken waren gemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders zegt nogmaals de fout te betreuren. Maar de mening van Gemeentebelang dat het college niet tijdig, actief en passend heeft gereageerd wordt niet gedeeld. Via een voorstel wordt getracht de gemaakte fout zo veel mogelijk te herstellen. Daarover is door de wethouder ook een gesprek gevoerd met de betrokken omwonenden. Of de omwonenden genoegen nemen met de uitslag ligt, zo wordt aangegeven, buiten de invloedsfeer van het college. Dat geldt ook ten aanzien van eventuele juridische stappen die door omwonenden worden ondernomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie