Totaalplaatje van decor, spelers, acteurs, zangers en muzikanten van Podiumspektakel 2022
Totaalplaatje van decor, spelers, acteurs, zangers en muzikanten van Podiumspektakel 2022 Arda Konings

Luchtige première van Podiumspektakel Harderwijk

Podiumkunsten

HARDERWIJK Het Harderwijkse Burger Weeshuis stond centraal tijdens het Podiumspektakel Harderwijk 2022. Ondanks dat de start van het alweer vierde spektakel lastig was door alle coronapandemie-perikelen, is er maanden keihard gewerkt om dit spektakel op tijd op de ‘planken’ te krijgen.

Mede door de enorme inzet van regisseur Ineke de Geus en de flexibiliteit van al onze vrijwilligers is het toch weer gelukt,” verwoordt Fred Kappers, voorzitter van het eerste uur van Stichting Podiumspektakel Harderwijk. ,,Het publiek wordt getrakteerd op een opvoering van de musical ‘Hollywood in Harderwijk’. Zo’n 90 musici, spelers en zangers komen in actie voor het voetlicht. Wat het publiek niet ziet, zijn de decorbouwers, leden van de kledinggroep, de grimeuses, de kapsters, de gastvrouwen, de rekwisietenverzamelaars en de sponsorwervers. Allemaal vrijwilligers die op de achtergrond dit spektakel mede mogelijk hebben gemaakt.”

,,Als er één organisatie is in Harderwijk die vele organisaties van vrijwilligers met financiën ondersteunt, dan is dat wel het Burger Weeshuis,” vervolgt Kappers in zijn voorwoord. ,,Ieder jaar weer weten de regenten van het Burger Weeshuis geld vrij te maken. Het afgelopen jaar bijvoorbeeld voor goede doelen zoals de Dierenambulance, vrienden van ziekenhuis St.Jansdal en de Popschool Harderwijk. Met deze spektakelreeks brengen wij een eerbetoon aan dit instituut, dat al eeuwenlang zoveel heeft betekend voor de samenleving van Harderwijk.”

KRACHT VAN AMATEURS In januari dit jaar kreeg regisseur Ineke de Geus de vraag of het nog haalbaar zou zijn om in 5 maanden het spektakel te kunnen regisseren en produceren. ,,Deze vraag heb ik uiteraard met ja beantwoord. Ik geloof namelijk in de kracht van amateurs. Ze zijn gepassioneerd, altijd bereid er een schepje bovenop te doen al het nodig is. Dat geldt zeker voor deze mooie ploeg bestuurders, amateurspelers, koorzangers, kinderen, muzikanten, techniek en vrijwilligers. Ze hebben alles op alles gezet om in samenwerking met het Burger Weeshuis en enkele organisaties die zij steunen, om ‘Hollywood in Harderwijk’ neer te kunnen zetten.”

INTRIGES, PASSIE EN LIEFDE Het verhaal dat het publiek werd voorgeschoteld, speelde zich af in de hedendaagse tijd. De regenten van het Burger Weeshuis besluiten om een documentaire te laten maken over het weeshuis. Dat besluit leidt soms tot hilarische gebeurtenissen. Olga en Renate, twee regenten van het Burger Weeshuis, vinden tussen oude statuten een geheim document uit 1872. Daarin staat dat zich 150 jaar later een schat zal openbaren. In 2022 staat er een renovatie gepland, maar een aanvraag voor het maken van een televisiedramaserie over het Burger Weeshuis, schopt die plannen in de war. De regenten besluiten toestemming te verlenen voor de serie, waardoor Olga en Renate tussen de cameramannen, cateraars, figuranten, regisseurs en visagisten hun zoektocht naar de geheime schat moeten voortzetten. 

BALANS Het wel en wee werd gevolgd van acteurs op de set, het divagedrag van regisseurs en steracteurs. Liefdes bloeiden op, maar was dit oprecht of zorgde de weg naar roem ervoor dat mensen over lijken gingen? Er was een balans tussen de kunst en commerciële kitsch, tussen bitterballen en mango-selderie-papaya-passievrucht-avocadosmoothies met havermelk, tussen waarheid, artistieke vrijheid en puur bedrog. Kortom: een komische en soms ontroerende behind-the-scenes-musical met het Burger Weeshuis in de hoofdrol.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Regenten Olga en Renate die uiteindelijk de schat vinden - Arda Konings

LEUKE PERSONAGES Het duizendkoppige publiek genoot zichtbaar van het openlucht evenement. Tijdens de invallende schemering werd het decor regelmatig ondergedompeld in feeërieke sfeerverlichtingen. De sfeer zat er dus lekker in, gelukkig werkte het weer goed mee in de avond en was het droog tijdens de première. Al maakte de plek waar je zat wel enigszins verschil in hoe het totaalspel overkwam. Een vrouw die bovenin zat en een mooi overzichtsbeeld had, was super enthousiast over de voorstelling. ,,Het verhaal is ontzettend leuk en lekker luchtig. Er zitten leuke personages in die bijzonder goed worden vertolkt, zoals de cateraar en de twee regenten. Maar omdat het decor toch wat kleiner was dan voorgaande jaren, moeten de acteurs juist ‘groter’ spelen. Soms miste ik ook hier en daar wat energie in het geheel. Het tempo kon dus iets omhoog. Wat ook jammer was dat soms de microfoons iets te laat aangingen. Gelukkig komen er nog twee avonden en kan iedereen nog verder groeien in zijn of haar rol!” 

MOOISTE SPEKTAKELAVOND Een man die juist weer onderin het publiek zat had beter zich op de gezichtsbelevingen van de spelers. ,,Wat een knappe prestaties zijn er weer geleverd. Vooral de zangkwaliteiten zijn erg goed. Er zijn minder grote rollen en daardoor een evenwichtigere verdeling onder de acteurs. Ik vind het denk de mooiste spektakel tot nu toe.”

Arda Konings

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 1 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 3 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 3 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 4 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 5 uur geleden