Afbeelding
Foto: Pexels

Wat zijn de mogelijkheden voor een rechtsbijstandverzekering voor het mkb?

30 oktober 2023 om 10:00 Partnercontent

Sta je aan het roer van een mkb-bedrijf en komt er genoeg geld binnen? Dan maak jij je misschien nergens zorgen over. Begrijpelijk, maar als ondernemer moet je beseffen dat je bedrijf ook de nodige risico’s loopt. Om de gevolgen hiervan te minimaliseren, sluit je verzekeringen af. Veel bedrijven hebben een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar een zakelijke rechtsbijstandverzekering is ook aan te raden. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor mkb-bedrijven met betrekking tot laatstgenoemde verzekering? Je leest het in deze tekst.

Passende rechtsbijstandverzekering voor ieder bedrijf

Sommige verzekeringen kun je helemaal op maat maken, maar voor een rechtsbijstandverzekering geldt dit niet. Bij de meeste verzekeraars is zakelijke rechtsbijstand voor ieder bedrijf hetzelfde. Desondanks is een rechtsbijstandverzekering passend voor ieder bedrijf. Dit komt doordat de meeste zakelijke conflicten binnen de dekking van deze zakelijke verzekering vallen.

Sluit je een rechtsbijstandverzekering af voor je mkb-bedrijf en ontstaat er een conflict met een werknemer over ontslag? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Conflicten over arbeidscontracten vallen bij de meeste verzekeraars namelijk standaard binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Daarnaast ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten over niet betaalde rekeningen en andere incassozaken, maar ook voor conflicten met leveranciers en afnemers.

Ondanks dat een rechtsbijstandverzekering vaak uitkomst biedt bij zakelijke conflicten, worden de kosten van juridische hulp niet altijd gedekt door je verzekeraar. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen bij conflicten die te maken hebben met belastingen. Je bent bovendien niet verzekerd voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint.

Online afsluiten of toch niet?

Wie zijn bedrijf in wil dekken tegen risico’s, hoeft hier tegenwoordig de deur niet meer voor uit. De meeste verzekeringen kun je namelijk online afsluiten, zo ook een rechtsbijstandverzekering. Op de website van een verzekeraar bereken je allereerst hoeveel deze verzekering je per maand kost. Als de premie je aanstaat, vervolg je het aanvraagproces. Nadat je alle stappen doorlopen hebt, verstuur je de aanvraag voor je zakelijke rechtsbijstandverzekering. De verzekeraar buigt zich hier vervolgens over en informeert je over de voortgang.

Online een rechtsbijstandverzekering aanvragen is niet altijd mogelijk. Als je omzet hoger is dan een bepaald bedrag of het specialisme van je mkb-bedrijf hierom vraagt, is het alleen mogelijk om een rechtsbijstandverzekering met persoonlijk advies af te sluiten. Je denkt misschien dat je dan langs moet komen bij een verzekeraar, maar dat is niet het geval. Een adviseur helpt je telefonisch of online om de beste rechtsbijstandverzekering voor je bedrijf samen te stellen. Dit kost je misschien wat meer tijd en moeite dan online aanvragen, maar je weet wel zeker dat je goed verzekerd bent.

Wachttijd kan een rol spelen

Heb je een rechtsbijstandverzekering voor je mkb-bedrijf afgesloten? Dan denk je misschien dat je direct verzekerd bent als je in een zakelijk conflict beland. Helaas is dit niet altijd het geval, want in bepaalde situaties kan er een wachttijd gelden van een aantal maanden. Als er tijdens deze periode een geschil ontstaat, ben je hier niet voor verzekerd. Er kan overigens wel sprake zijn van een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Zo heb je bijvoorbeeld direct recht op juridische hulp bij een geschil in het verkeer, een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is en letselschade.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie