Afbeelding
Foto: Pixabay

Einde samenwerking NS en Dolfinarium

25 oktober 2023 om 14:03 Partnercontent

Op 30 september 2023 stopt de jarenlange samenwerking tussen de NS en het Dolfinarium in Harderwijk. Dan is het afgelopen met de combikorting van een treinkaartje met toegangskaartje tot het zeezoogdierenpark. De NS kwam tot die keuze na gesprekken met actiegroep Bite Back. De reden? Zorgen over het dierenwelzijn.

Inleiding

Normaal is het in een sanitair zaak als iemand op zoek is naar verschillende type waskommen en een badkamermeubel voor de waskom het toppunt van ‘waterplek uitdaging’. Hoe anders is dat in Harderwijk. Hier is de meest waterrijke plek waar een uitdaging ligt het Dolfinarium. Een plek waar menig Nederlander is geweest, maar nu het punt van vermoedelijk vals sentiment voorbij is. Is het Dolfinarium nog wel van deze tijd?

Hoe kwam de beslissing tot stand?

Een woordvoerder van de NS vertelt dat de zorgen over het dierenwelzijn de reden is. Ze waren met actiegroep Bite Back in gesprek. Dit gaf hen inzichten die ertoe leiden dat het zeezoogdierenpark in Harderwijk niet past in het aanbod van de NS.

Bite Back maakt zich hard voor eendolfinariumvrij Nederland. Op hun website communiceren ze over diverse punten waarop de communicatie van de website misleidend is, zoals:

 • Over waar de dieren vandaan komen.
 • Over het welzijn van de dolfijnen in het dolfinarium en hoe je het dierenwelzijn kunt bepalen.
 • Over onder andere de complexe familiebanden van dolfijnen in het wild ten opzichte van in het dolfinarium.
 • Over wat het leefgebied is van de dolfijn.
 • Over of de ruimte in het dolfinarium genoeg is voor de dolfijnen.

Een voorbeeld dat Bite Back bijvoorbeeld aanhaalt is dat het Dolfinarium suggereert dat alle dolfijnen nooit hebben geleerd hebben om roofdieren te vermijden of te jagen. Meerdere dolfijnen in het Dolfinarium zijn echter afkomstig uit het wild. Uitleg over alle punten vind je op de website van Bite Back.

Vervolg

Bite Back heeft op 18 oktober (2023) een bericht gepost met daarin aangegeven dat ze voor deze punten een klacht hebben ingediend tegen het Dolfinarium. Voor wie ook een dolfinariumvrij Nederland wil: je kunt hiervoor de petitie van Bite Back tekenen. Ze geven aan dat de volgende partijen ook de samenwerking opzeggen:

 • Kortingscode
 • Edad
 • Muys Reizen
 • Paulusma
 • Toonen Reizen

De ANWB, HEMA, de Lidl en de Spar en Lidl hadden al besloten om geen kaarten meer voor het Dolfinarium te verkopen. De actiegroep is op diverse punten actief. Ze willen in gesprek met de betrokken partijen én gaan protesten houden tegen het Dolfinarium een bedrijven die met ze samenwerken.

Over de dolfijn

Dolfijnen, de speelse en intelligente zeezoogdieren, fascineren ons al eeuwenlang. Maar wat maakt deze wezens zo bijzonder? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de eigenschappen van dolfijnen. Van hun ongelooflijke intelligentie tot hun unieke fysieke kenmerken, we zullen alle aspecten van deze boeiende zeedieren verkennen.

Er zijn verschillende soorten dolfijnen verspreid over de wereld. Elk van deze soorten heeft zijn eigen kenmerken en leefomstandigheden. Hier zijn enkele van de meest opvallende:

 • Bottlenose Dolfijn (Tursiops truncatus): De gewone dolfijn die je vaak in dierentuinen en aquariums ziet. Ze hebben een grijze huid en een karakteristieke gebogen snuit.
 • Orka (Orcinus orca): Hoewel orka’s soms “zwaardwalvissen” worden genoemd, behoren ze eigenlijk tot de dolfijnenfamilie. Ze zijn indrukwekkende roofdieren en staan bekend om hun zwarte en witte kleuring.
 • Dwergpotvis (Kogia sima): Deze dolfijnen zijn kleiner van formaat en staan bekend om hun teruggetrokken gedrag. Ze worden vaak aangeduid als de “spoken van de zee.”
 • Spinnerdolfijn (Stenella longirostris): Spinnerdolfijnen danken hun naam aan hun gewoonte om uit het water te springen en te draaien. Ze zijn slank en hebben vaak opvallende strepen op hun lichaam.
 • Gewone Dolfijn (Delphinus delphis): Deze dolfijnen hebben een kenmerkende geelbruine kleuring en zijn te vinden in warme en gematigde zeeën.
 • Tuimelaar (Tursiops aduncus): Een nauwe verwant van de gewone dolfijn, de tuimelaar is een van de meest bestudeerde dolfijnen en staat bekend om zijn hoge intelligentie.
 • Risso’s Dolfijn (Grampus griseus): Risso’s dolfijnen hebben een opvallend uiterlijk, met littekens en krassen op hun lichaam als gevolg van gevechten met andere dolfijnen.
 • Griend (Globicephala melas): Deze dolfijnen worden soms de “kommadanten” van de zee genoemd vanwege hun grote omvang en prominente kop.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele dolfijnensoorten die in de oceanen en zeeën over de hele wereld te vinden zijn. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en leefomstandigheden, waardoor ze allemaal uniek en boeiend zijn.

Dolfijnen zijn te vinden in oceanen over de hele wereld, van de tropische wateren tot de koude poolzeeën. Ze zijn intelligent. Dolfijnen staan bekend om hun indrukwekkende cognitieve vaardigheden, waaronder probleemoplossend vermogen en taalherkenning.

Dolfijnen communiceren met elkaar via een complex systeem van geluiden en lichaamstaal. Ze jagen in groepen en staan bekend om hun behendigheid bij het vangen van prooien. Dolfijnen zijn zeer sociale dieren en vormen sterke banden in hun groepen. Dolfijnen maken gebruik van echolocatie om hun omgeving waar te nemen en prooien te vinden. Dolfijnen hebben goed ontwikkelde zintuigen, waaronder een scherp gezichtsvermogen en een uitstekend gehoor.

De vinnen en staartvin van dolfijnen stellen hen in staat om met hoge snelheden te zwemmen en acrobatische sprongen te maken. Dolfijnen ademen lucht en moeten naar de oppervlakte komen om te ademen. Hoewel dolfijnen fascinerende wezens zijn, worden ze helaas geconfronteerd met tal van bedreigingen, waaronder vervuiling, visserij en klimaatverandering.

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie en valt buiten de verantwoordelijkheid van de Harderwijker Courant.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie