Afbeelding
Foto Pexels

Stapelbed: vanaf welke leeftijd is het veilig?

14 maart 2023 om 13:35 Partnercontent

Overweegt u een stapelbed voor uw kind aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd een stapelbed voor een kind geschikt is. Een stapelbed bespaart veel ruimte en levert een hoop avontuur voor uw kinderen op, maar het is wel belangrijk om dit soort bedden op een veilige manier te gebruiken. In dit artikel bespreken we verschillende veiligheidsoverwegingen voor de aankoop van een stapelbed en laten we verschillende opties voor stapelbedden zien. 

Veiligheidsoverwegingen

Minimale leeftijd

Stapelbedden zijn ongeschikt voor kinderen jongeren dan zes jaar (bron: Beschuitmetmuisjes). Beneden die leeftijd zijn kinderen te klein en nog niet lenig genoeg om in een stapelbed te klimmen. Kies daarom altijd voor een peuterbed. 

Gewichtslimieten

Maak geen gebruik van een stapelbed wanneer uw kind meer dan 80 kg. weegt. Een stapelbed is een stuk zwakker dan een normaal bed, dus bestaat het gevaar dat een bed instort of beschadigd raakt. 

Constructie

Houd er voor het gebruik van een stapelbed rekening mee dat alle schroeven en boutjes goed vast zitten en zorg ervoor dat er geen schade of slijtage aan het bed zit. Losse of verzwakte onderdelen zouden namelijk ongelukken kunnen veroorzaken. 

Zorg ervoor dat ladders aan beide uiteinden stevig aan het bed zijn vastgezet en dat er geen openingen tussen de treden zitten. Om de ladder van een stapelbed extra veilig te maken zou je grip plaatjes op de treden kunnen zetten. Ook kun je gebruik maken van speciale beschermers die de treden goed bij elkaar houden. 


 Foto Unsplash

Stapelbedden: verschillende stijlen en soorten

Stapelbedden vind je in de vorm van normale stapelbedden of hoogslapers. Hoogslapers hebben een bovenbed met daaronder een open ruimte voor bijvoorbeeld een kantoortje of kledingkast. Een stapelbed heeft twee bedden boven elkaar. Hiermee kun je vooral meerdere slapers op een klein oppervlakte kwijt. 

Tips voor het kiezen van het juiste stapelbed

Het is belangrijk om met de volgende elementen rekening te houden voordat je een goede keuze maakt:

  • Meet de slaapruimte zorgvuldig op. Stapelbedden zijn er in verschillende maten, dus moet je ervoor zorgen dat het bed goed in de slaapkamer past.
  • Controleer de richtlijnen van de fabrikant als het gaat over een maximum gewicht of bouwconstructie. 
  • Kies voor een stevig bouwmateriaal, zoals metaal of hout, dat goed in het interieur van jouw slaapkamer past. 
  • Zorg ervoor dat alle schroeven stevig vastzitten, zodat niets na verloop van tijd los kan raken door slijtage als gevolg van regelmatig gebruik door kinderen of volwassenen.

Conclusie

Bij het kiezen van een stapelbed voor uw kind moet veiligheid altijd de hoogste prioriteit hebben. Een stapelbed kun je gebruiken vanaf zes jaar mits een kind niet meer dan 80 kg weegt. Houd rekening met de constructie en staat van een stapelbed voordat je tot koop van een stapelbed overgaat. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie