Afbeelding
Foto Pexels

Hoe verwarm je het huis en bespaar je eenvoudig op je energierekening?

Partnercontent

Nu het weer begint af te koelen, zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om geld te besparen op je verwarmingsuitgaven. Hier zijn een paar ongebruikelijke methoden om je huis deze winter warm te houden, naast het repareren van verouderde ramen en het verbeteren van de isolatie.

Draag sokken of pantoffels met dikke sokken 

Je hele lichaam zal warmer aanvoelen als je je voeten warm houdt. Trek een paar ultra-warme wollen voorraden aan voor een extra comfortabel gevoel. Houd als alternatief een paar pantoffels of schoenen bij de hand om in huis te dragen, vooral als je vloeren kil zijn.

Tip: leg een trui, broek of je ondergoed kort op de handdoekradiator, doe dit overigens niet te lang, zo kun je je kleding beschadigen als deze te lang op de radiator hangen, ook is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor je energierekening. 

Laat na het bakken de ovendeur open staan

Houd tijdens de koudere maanden je ovendeur open nadat je klaar bent met bakken. Zo kan de warme lucht weg, terwijl ook de temperatuur van de kamer stijgt. Als je kinderen of huisdieren hebt, wees hier dan voorzichtig mee; zorg dat ze niet bij de hete ovendeur of de binnenkant van de oven kunnen. En, vooral als je oven op aardgas werkt, gebruik deze dan nooit als belangrijkste warmtebron. Langdurig gebruik van aardgas kan het koolmonoxidegehalte in je huis verhogen. 

Soep is een prima manier om de dag te beginnen

Je kunt jezelf van binnenuit opwarmen en ook je omgeving verwarmen. Op kille dagen zijn warme maaltijden, zoals een kop soep, een goede keus. Probeer ook eens je eigengemaakte soep te bereiden. Soep duurt lang om te koken, en de hitte die door de kokende pan op het fornuis wordt opgewekt verwarmt de keuken.

Warmte-openingen, registers, en radiatoren moeten allemaal schoon zijn

Het is een goed idee om je verwarmingssysteem eens per jaar te laten beoordelen, bij voorkeur voordat het winterweer intreedt en je er op moet vertrouwen om je huis warm te houden. Het is ook van cruciaal belang om te zorgen dat de verwarming je huis voldoende kan verwarmen. Verwijder meubels, gordijnen, of andere dingen die warmte-openingen, registers, of radiatoren blokkeren. De warmte zal niet kunnen circuleren als ze geblokkeerd zijn.

Zet na het douchen de badkamerventilator uit

Vermijd tijdens het douchen het gebruik van de badkamerventilator, want vochtigheid kan een ruimte warmer doen lijken. Laat dan, na je douche, de badkamerdeur wijd open om de vochtigheid door je hele huis te laten circuleren. Als er echter schimmel in je badkamer dreigt te groeien door te hoge vochtigheid, zet dan de ventilator minstens een paar minuten aan.

Breng meer tijd boven door

Lucht die warm is, stijgt op. Dus, als je huis verschillende verdiepingen heeft, probeer dan meer tijd op de hoger gelegen verdieping door te brengen om van de warmere lucht te profiteren. Tijdens de wintermaanden kun je zelfs je thuiskantoor of je televisie van beneden naar boven verplaatsen om een gezelliger sfeer te scheppen.

Gebruik aluminiumfolie om de binnenkant van de buitenmuur te bedekken

Ideaal als je radiatoren (of buizen voor plintverwarming) hebt (of ander warmtereflecterend materiaal uit je bouwmarkt). Een deel van de warmte zal hierdoor weer in het huis weerkaatst worden. Binnen kan hetzelfde gezegd worden van ovens, houtkachels, en andere warmtebronnen.

Zorg ervoor dat je ketel opgewassen is tegen een strenge winter

Als je ketel ouder is en betere dagen heeft gekend, is het waarschijnlijk dat hij niet meer zo efficiënt is als hij ooit was. Defecte boilers kunnen je verwarmingsuitgaven drastisch verhogen omdat ze veel harder moeten werken om je huis op de juiste temperatuur te krijgen. Om zeker te zijn dat je ketel doeltreffend en veilig werkt, raden we aan om de ketel iedere 12 maanden te laten nakijken.

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 12 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 13 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 13 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 13 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 21 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00