Afbeelding
Afbeelding van ri via Pixabay

Een eind aan onprofessionele cv-ketel installaties door gasketelwet

Partnercontent

Binnenkort wordt ongecertificeerd sleutelen aan cv-ketels strafbaar. Dat betekent dat er nieuwe eisen komen aan het sleutelen aan cv-ketels met als doel een einde maken aan onprofessionele reparaties. Dat geldt naast reparaties ook voor onderhoud aan cv-ketels en laat dat dan ook net iets zijn waar je juist in wilt investeren om reparaties te voorkomen.  

Strafbaar voor zowel bedrijven als particulieren

Sinds 1 oktober 2020 is de gasketelwet in werking getreden, weliswaar met een overgangsperiode, maar dat betekent dat alle monteurs die werkzaam zijn aan gasverbrandingsinstallaties tot 1 januari 2023 de tijd hebben om een verplichte CO-certificering (ook wel het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide genoemd) te halen.  Alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland moet zich vanaf dan aan dezelfde regels houden bij het repareren en installeren van cv-ketels of onderdelen hiervan. Dit geldt ook voor onderhoudsbeurten waarbij er weleens iets opnieuw moet worden geïnstalleerd door een eerdere foutieve installatie. Daarnaast geldt het niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Dit maakt het belangrijker om diensten van officiële instanties te gebruiken. Kijk voor cv-ketel onderhoud bijvoorbeeld eens bij  Feenstra. Zij zijn al jaren bekend in Nederland als echte professionals op gebied van cv-ketel installatie en onderhoud. Hoewel deze wet voor de creatieve klussers een teleurstelling kan zijn, verzekert deze wet de veiligheid van een cv-ketel installatie 

Cv-ketelonderhoud

Eens in de zoveel tijd kun je te maken krijgen met een storing aan jouw cv-ketel. Cv-ketel onderhoud helpt bij het voorkomen van storingen en beschadigen aan de cv-ketel. Toch investeren veel mensen niet in regelmatig onderhoud waardoor zij vaak te laat achter problemen komen met dure reparaties als gevolg. Storingen zijn echter niet altijd te voorkomen. Een cv-ketel staat immers het hele jaar dag en nacht voor je klaar om je woning en eventueel het tapwater te verwarmen. Door het intensieve gebruik kunnen onderdelen verroesten en uiteindelijk kapotgaan. Regelmatig onderhoud brengt dit soort problemen natuurlijk eerder aan het licht en dat is fijn voor jou en je portemonnee.

Onderhoud opties

Er zijn verschillende opties voor cv-ketel onderhoud. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor jaarlijks onderhoud of voor een onderhoudsabonnement waarbij er één keer per twee jaar naar de ketel gekeken wordt. Uiteraard is cv-ketel onderhoud niet verplicht. Onderhoud aan de cv-ketel kan de kans op storingen echter wel verminderen. Hoe langer je gebruikt maakt van een cv-ketel, hoe groter de kans op storingen met dure reparaties als gevolg. Regelmatig onderhoud helpt je daarom om deze kansen in te perken. Zo verzeker je dat de ketel een lange tijd mee gaat en optimaal werkt.

Onderhoudsabonnementen worden ook steeds vaker afgesloten in Nederland. Er zijn verschillende onderhoudsabonnementen. Een voorbeeld hiervan is een all-in abonnement. Naast de tweejaarlijkse onderhoudsbeurten vallen hieronder ook de materiaalkosten bij eventuele reparaties. Wanneer je liever niet aan een abonnement vastzit, kun je bij Feenstra ook kiezen voor een jaarlijkse ‘APK+’ waarbij je een eenmalig bedrag betaalt voor een check op 5 cruciale punten en een onderhoudsbeurt. Hieronder valt het reinigen van de warmtewisselaar, het reinigen van het afvoersysteem van de ketel en het afstellen van de ketel volgens de fabrieksvoorschriften.

Toch een storing?

Heb je helaas toch te maken met een storing aan je cv-ketel? Dan wil je uiteraard dat dit meteen wordt opgelost. Hierbij hoeft niet altijd een vakman langs te komen. In sommige gevallen kun je namelijk zelf de storing verhelpen. Al heb je vanaf 2022 dan toch echt een gecertificeerde professional nodig bij reparaties.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Column: Verbazingwekkend 30 sep, 17:45
Afbeelding
Stoptober in Harderwijk: 18 deelnemers die hun gezondheid willen verbeteren 30 sep, 16:38
Afbeelding
Raad gaat akkoord met aangepast hondenbeleid voor gemeente Harderwijk 30 sep, 16:16
Afbeelding
Mart Boerman en Riek Boerman-Schrijver: 65 jaar getrouwd 30 sep, 15:53
Afbeelding
Krediet van ruim 1,3 miljoen euro voor Kranenburg-Noord 30 sep, 15:34
Afbeelding
Inspiratiesafari langs praktijkoplossingen: Harderwijk als proeftuin voor slimme sensoren 29 sep, 12:55
Afbeelding
Ziekenhuis St Jansdal zoekt nieuwe leden cliëntenraad 29 sep, 10:42