!
Afbeelding
Foto Pexels

Grote vraag naar occasions leidt tot veel import

12 oktober 2021 om 15:34 Partnercontent

In de eerste zeven maanden van 2021 verkochten autodealers een recordaantal van 811.000 occasions. De grote vraag leidt ertoe dat de beste autodealer geen occasions meer had en ze grote aantallen gebruikte personenauto’s moeten importeren uit het buitenland. Cijfers van BOVAG en RDC wijzen uit dat er meer dan 171.000 tweedehands voertuigen werden geïmporteerd. Een stijging van 66 procent vergeleken met dezelfde periode in 2020.

Lage import 2020

In 2020 verliepen de eerste zeven maanden wel bijzonder lastig vanwege de coronamaatregelen. In maart en april waren de RDW-keuringsstations gesloten, zodat er simpelweg geen buitenlandse auto’s op kenteken gezet konden worden. De occasionimport kwam pas vanaf juni weer op gang. Tegelijkertijd explodeerde de vraag naar gebruikte auto’s door Nederlandse particulieren. Er kwamen veel nieuwe autobezitters bij, onder andere doordat Nederlanders niet met het openbaar vervoer konden of wilden reizen. Deze groep heeft voornamelijk interesse in betaalbare occasions in combinatie met de goedkoopste autoverzekering. De hoge vraag houdt nu al ruim een jaar aan. Hierdoor staan de voorraadniveaus onder druk en zijn autobedrijven gedwongen om alle zeilen bij te zetten en de gewenste voertuigen uit het buitenland te halen en zo toch hun klanten tevreden te stellen.

Elektrische auto populair

Juli 2021 was een recordmaand met haast 30.000 geïmporteerde occasions. Hiermee sneuvelde het record van ruim 27.500 stuks uit de voorgaande maand. Er is vooral veel vraag naar elektrische en hybride voertuigen. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 gaat het om 3,5 keer zoveel vraag naar elektrische occasions en 5 keer zoveel vraag naar hybride voertuigen. Ook de import van benzine-occasions steeg flink, met bijna een derde, terwijl de dieselimport juist met bijna een derde daalde. Vooral de Duitse merken zijn populair in ons land. Maar liefst 1 op de 8 importoccasions was een Volkswagen. Met een marktaandeel van 16 procent is dit het populairste merk dat wordt geïmporteerd, gevolgd door Mercedes-Benz, BMW en Audi. De top vijf wordt afgesloten door Ford. Meer dan 44 procent van alle geïmporteerde occasions heeft een automatische versnellingsbak en meer dan de helft van de voertuigen was tussen één en vijf jaar oud.

Hoger rendement voor autodealers

In het eerste halfjaar van 2021 behaalden autodealers een hoger rendement dan het jaar daarvoor. De verkoop van occasions steeg en ook de gemiddelde verkoopprijs lag een stuk hoger. Dankzij de overheidssteun is ook de werkgelegenheid op peil gebleven. Er worden zowel bij de occasionverkoop als bij de nieuwverkoop voor de rest van het jaar spanningen voorzien door tekorten. Dit is onder andere het gevolg van de wereldwijde tekorten aan computerchips en de onverminderd hoge vraag naar tweedehands voertuigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie