!
Afbeelding
Foto door Waldemar via Unsplash

Betrouwbaar transport over de weg naar bestemmingen in Europa

18 maart 2024 om 12:06 Partnercontent

Het vervoer van goederen naar Europese landen gaat meestal over de weg. Transport per vliegtuig komt, mede door de relatief korte afstanden, niet veel voor. Deze vorm van transport is ook zeer kostbaar. Meestal wordt gekozen voor transport per vrachtwagen omdat een vrachtwagen flexibel is en in principe tot voor de deur kan leveren. Voor zeer grote partijen grondstoffen valt de keuze meestal op vervoer per vrachtschip. Partijen graan, stenen, cement of grind worden vaak over het water vervoerd en ter plaatse overgeladen in vrachtwagens voor verder transport.

Wie vertrouw je het transport toe?

Voor het regelen van transport naar Italië of een ander land in Europa is het zaak om een transportbedrijf te vinden dat de markt goed kent. Het bedrijf moet werken met ervaren internationale chauffeurs. Zij moeten niet alleen de weg weten, daarvoor is vandaag de dag een navigatiesysteem aan boord, maar ze moeten ook ad hoc en pragmatisch beslissingen kunnen nemen als er onderweg iets anders loopt dan gepland. Zeker met gevoelige transporten is dat belangrijk. Een gekoelde lading mag niet heel veel later dan afgesproken bij de ontvanger arriveren. Bij transport van kostbare goederen zoals elektronica worden vaak extra veiligheidsmaatregelen genomen om diefstal te voorkomen. De chauffeur moet weten hoe hij hiermee om moet gaan.

Afspraken maken over periodiek transport

Wanneer je als ondernemer zaken doet met het buitenland dan kan het zo zijn dat je vaste afnemers hebt. In dat geval kun je voor het wegtransport van je orders vaak vaste afspraken maken. Als een transportbedrijf weet dat ze bijvoorbeeld iedere maandag en donderdag een rit naar Frankrijk voor je kunnen doen, dan kan de transporteur daarop inspelen en hiervoor eventueel een extra chauffeur werven. Vaak zijn de kosten lager als je een vast contract hebt met een transporteur. Ook loop je geen risico dat je bij het aanbieden van een vracht een weigering krijgt omdat er geen wagen of chauffeur beschikbaar is. Op die manier kun je betere afspraken maken met je afnemers. Het transport is immers gegarandeerd op bepaalde dagen. Dit zorgt ervoor dat je door je klanten als een betrouwbare partner wordt gezien.

Douane afhandeling bij transport buiten de EU

Binnen de Europese Unie is vrij verkeer van goederen. Maar veel bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk dat dat sinds de Brexit geen deel meer uitmaakt van de EU. Daarnaast zijn er landen in Oost-Europa en Scandinavië die geen lid zijn van het bondgenootschap. Wil je goederen exporteren dan krijg je dus te maken met de douane. Je kunt de afhandeling versnellen door de benodigde documenten alvast digitaal vooruit te sturen. Bij vertrek uit Nederland en aankomst in het land van bestemming of bij de grens van een doorvoerland gaat de afhandeling dan een stuk sneller. Er wordt vaak nog wel en controle van de lading gedaan om te checken of er geen smokkelwaar aan boord is. Maar die is vaak minder uitgebreid als de papieren in orde zijn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie