Afbeelding
Foto: Pexels

Aantal coaches in Nederland neemt toe

31 januari 2024 om 12:14 Partnercontent

Het aantal coaches in Nederland is fors toegenomen. Waar er tien jaar geleden nog maar relatief weinig coaches ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel, zijn dat er nu al veel meer dan honderdduizend. Met een branche die steeds meer volwassen wordt, treden ook steeds meer detacheringsbureaus toe in de markt om te voorzien in alsmaar groter wordende vraag naar coaches.

Coach worden steeds populairder

In 2023 telde Nederland ruim honderdduizend coaches. Dat zijn ruim 250% meer coaches dan zo’n 10 jaar geleden in 2013. De toename van het aantal coaches in Nederland is dus gerust explosief te noemen. Met name het aantal leefstijlcoaches nam fors toe, vergeleken met 10 jaar geleden staan er nu ruim 13 keer zoveel van deze coaches ingeschreven met hun onderneming bij de Kamer van Koophandel. Ook het aantal openstaande vacatures coach blijft groeien. Op online vacaturewebsites groeit het aantal vacatures iedere dag. De branche is de afgelopen jaren dus enorm toegenomen in omvang.

Veel coaches in dienst als zzp’er

Een groot deel van de coaches in Nederland werkt als zelfstandige zonder personeel. Ook wanneer een coach binnen een bepaald bedrijf werkt met dit bedrijf als enige opdrachtgever, wordt de coach vaak als zzp’er ingehuurd. Veel coaches geven aan dit prettig te vinden vanwege de flexibiliteit die het ondernemerschap biedt. Ook is het inkomen van een zzp’er in principe onbeperkt, dus kan er soms meer verdiend worden dan in loondienst. Tegelijkertijd brengt dit wel risico’s met zich mee. Er kunnen ook periodes zijn dat een zzp’er weinig of zelfs helemaal niets verdient. Bovendien moet er een administratie bijgehouden worden, wat voor veel mensen saai is en veel tijd in beslag kan nemen.

Opleiding niet vereist

Loopbaancoach, ademcoach, of leefstijlcoach zijn allemaal geen beschermde beroepen. Men hoeft dus geen specifieke vooropleiding afgerond te hebben om zichzelf een coach te kunnen noemen. Natuurlijk moet een coach wel over bepaalde vaardigheden beschikken. Zo moet een coach kunnen ontdekken wat het echte probleem is waarmee een klant worstelt, met een oplossing kunnen komen en deze oplossing helder kunnen presenteren. Deze vaardigheden zijn over het algemeen te leren in cursussen die 3 maanden tot 3 jaar duren.

Coaching via detachering

Detacheringsbureaus zien dat er steeds meer vraag is naar coaches en springen hier op in. Op de website van veel bureaus zijn daarom bijvoorbeeld steeds meer vacatures loopbaancoach te vinden. De detacheringsbureaus kunnen coaches zekerheden bieden die ze missen als ondernemer. Zo betaalt een detacheringsbureau door bij ziekte, vakanties, of als de opdrachtgever tijdelijk geen opdracht beschikbaar heeft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie