checklijst met 15 punten
checklijst met 15 punten p lievense

Fietsenkeuring 2023

26 september 2023 om 18:04 Overig Deel je nieuws

Om de veiligheid van de fietsers te verbeteren komen de vrijwilligers van Veilig Verkeer - Harderwijk tussen 2 oktober en 13 oktober langs bij de meeste basisscholen. De leerlingen vanaf groep 4 kunnen hun fiets laten keuren. Meestal worden zeven van de tien fietsen goedgekeurd. Vooral de koplamp, achterlamp, de bel, reflectoren achter en de reflectoren in de wielen werken niet of ontbraken. 

Als medeweggebruiker snap je niet dat een fietser, en al helemaal een kind, zonder verlichting rijdt. Het is tenslotte ’s morgens donker en ’s middags donker. Je snapt niet dat de kinderen dan niet zichtbaar zijn in het verkeer. Andere weggebruikers zien een fietser zonder verlichting niet aankomen, en bij een botsing is de fietser meestal ‘de zwakke partij’. Een oplossing ligt voor de hand: de fiets controleren en de batterijen vervangen. Hoe moeilijk kan het zijn om de batterijen van de beide lampen op tijd te vervangen of om reflectoren op de fiets te plaatsen! De veilige kinderfiets blijft de verantwoordelijkheid van de ouders. Elke leerling die in de schemer van school naar huis fietst moet een fiets hebben met verlichting, reflectoren, een bel en goede remmen. Een populaire crossfiets mist vaak deze attributen, ze zijn dan niet geschikt om op de openbare weg te fietsen. Helaas sturen ouders hun kinderen met een crossfiets naar school, ook als het donker is.

Welke onderdelen worden gecontroleerd?

https://vvn.nl/nieuws/gelderland/harderwijk/fietskeuringen-scholen

In de herfstvakantie wil VVN ook de fietsen van de bewoners van het AZC keuren. Daarna worden reparaties aan deze fietsen verricht, door de bewoners zelf of door vrijwilligers op het AZC. VVN wil dat de fietsers veilig en zichtbaar over straat moet kunnen.

Op 13 oktober kunnen de leerlingen met de afgekeurde fietsen gratis naar de fietsenmaker in Harderwijk. De Stichting LeerGeld helpt om de kinderen/ ouders, die het financieel moeilijk hebben, veilige fietsen en leermateriaal aan te schaffen. De docenten op de scholen weten welke leerlingen hier aan behoefte hebben. Tot slot, Wethouder Wilco Mazier zal een beker uitreiken aan de school die, in vergelijking met vorige jaren, veel goedgekeurde fietsen heeft.

De afdeling Harderwijk van VVN is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In overleg wordt je ingedeeld voor het verkeersexamen (maart) of de fietsenkeuring (oktober). Opgeven kan via de website en via onderstaand mailadres.

Tekst en foto petraVVN@solcon.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie