Wethouder Martijn Pijnenburg opent het basketbalveldje aan de Drielandendreef met Jeroen Ooms, Jan Willem Bruggemann, Marc van Stijn en Mark Yntema. (foto: Marco Jansen)
Wethouder Martijn Pijnenburg opent het basketbalveldje aan de Drielandendreef met Jeroen Ooms, Jan Willem Bruggemann, Marc van Stijn en Mark Yntema. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Professioneel basketbalveld aan Drielandendreef: ‘Strak geverfd, goede grip en mooie baskets’

27 september 2022 om 20:43 Overig

HARDERWIJK De regenachtige ambiance nodigde niet uit voor een feestelijke opening, maar de veiligheid van het nieuwe basketbalveld aan de Drielandendreef kon wel worden getest. Marc van Stijn: „Dit veld heeft een stroef oppervlak en er blijft bijna geen water op liggen.”

De basketballers Marc van Stijn, Jan Willem Bruggemann, Jeroen Ooms en Mark Yntema moesten er ruim een jaar op wachten, maar hun winnende Stadsidee 2021 is toch werkelijkheid geworden. Dinsdag opende wethouder Martijn Pijnenburg het nieuwe basketbalveld aan de Drielandendreef. De spelers kregen als cadeau een basketbal.

Het traject heeft om diverse redenen lang geduurd. Zo nam het zoeken naar een locatie bijna vier maanden in beslag. Bruggemann: „We wilden heel graag naar de Wijde Wellen, maar stuiterende ballen om 22.00 uur was voor omwonenden niet zo fijn. Er is gesproken over het stadspark in het Waterfront, maar dan werd de aanleg op zijn vroegst oktober 2023 en dan zit je nog twee jaar in een bouwval.”

Na een aantal overleggen werd gekozen de bestaande locatie aan de Drielandendreef te renoveren. De volgende stap was het aanvragen van offertes en het kiezen van de juiste materialen. Jacqueline Wels, beheerder sport- en speeltoestellen: „Dit zijn urban professionele basketbalpalen waar je wedstrijden op kunt spelen. Er is een speciaal soort asfalt voor basketbalvelden en daarover ligt een topcourt: het acrylcoat sport. Een flexibele acrylaat coating gevuld met fijne kwarts. Ook is een betonnen zitelement geplaatst. Van de 45.000 euro is niks over.”

Het asfalt is door de ‘asfaltman’ van de gemeente geadviseerd en de toplaag is hetzelfde als een veldje in Woerden. Bruggemann: „We hebben die jongens een bericht gestuurd en daar een potje gespeeld om te kijken hoe dat veld bevalt. Heikele punt waren de baskets: die hadden we in februari aangevraagd en werden pas in week 28 geleverd.” Wels: De werkzaamheden moesten goed op elkaar worden afgestemd: een asfaltmachine vanwege kostenbesparing met ander werk in de buurt, en pas toen de baskets stonden is de officiële belijning gedaan.”

Het resultaat is een fraai veld wat op LinkedIn als voorbeeld wordt gezien. Op drukke dagen wordt er zeker door 30 man gebasketbald. Bruggemann: „De reacties zijn heel goed, ik weet niet of we het beter hadden kunnen doen. Je hebt het vertrouwen dat je niet uitglijdt. Onze club Rebound’73 heeft alle trainingen hier gedaan en veel kleine kinderen spelen erop. Ook zien we veel ouders die vroeger gebasketbald hebben.”

Wethouder Pijnenburg weet ook de bal door de basket te mikken. „Het veld ligt er mooi, strak en professioneel bij en heeft echt de uitstraling van een sportveld. De initiatiefnemers hebben zelf het materiaal gekozen, wat het een succes maakt. Door een goed idee voor de openbare ruimte kan je de stad een stuk mooier maken waar iedereen plezier van heeft.” Wels denkt dat het nieuwe veld minimaal 15 jaar mee moet gaan. „Het is erg jammer dat sommigen het veld vernielen door er met de fiets of scooter op te gaan.”

Marco Jansen

De wethouder had voor de opening een cadeau meegenomen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie