Afbeelding
pixabay

Vrouwen tussen 50 en 75 jaar uitgenodigd voor onderzoek borstkanker

Overig

HARDERWIJK Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar uit Harderwijk worden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgenodigd vanaf 12 augustus. Het onderzoekscentrum is te vinden op de parkeerplaats bij de jeu de boules vereniging, Parkweg 6a.

Vanaf 1 januari 2022 zal Bevolkingsonderzoek Oost doorgaan als Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit is onder meer te zien aan een nieuw logo op het (mobiele) onderzoekscentrum.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op bevolkingsonderzoeknederland.nl. Belangstellenden kunnen ook bellen met de informatielijn, bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via het telefoonnummer 088 11 86 300.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 1 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 2 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 3 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 3 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 4 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 4 uur geleden