Afbeelding
pixabay

Vrouwen tussen 50 en 75 jaar uitgenodigd voor onderzoek borstkanker

Overig

HARDERWIJK Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar uit Harderwijk worden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgenodigd vanaf 12 augustus. Het onderzoekscentrum is te vinden op de parkeerplaats bij de jeu de boules vereniging, Parkweg 6a.

Vanaf 1 januari 2022 zal Bevolkingsonderzoek Oost doorgaan als Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit is onder meer te zien aan een nieuw logo op het (mobiele) onderzoekscentrum.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op bevolkingsonderzoeknederland.nl. Belangstellenden kunnen ook bellen met de informatielijn, bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via het telefoonnummer 088 11 86 300.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 16 uur geleden
Afbeelding
Open dag op bouwplaats N302 Ganzenweg-Knardijk 17 uur geleden
Afbeelding
44ste editie Veluwade is een festival 17 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Harderwijks Mannenkoor start nieuwe seizoen 15 aug, 10:12
Afbeelding
Steekpartij met slachtoffer op Emdenmeen in Harderwijk 15 aug, 09:58
Afbeelding
Man Overboord Festival op Strandeiland is evenement in maritieme sfeer 13 aug, 13:49