Afbeelding
www.pixabay.com

Onderzoek roofhandel Joods vastgoed

Overig

HARDERWIJK D66 komt met een voorstel onderzoek te gaan doen naar de roofhandel van Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog.

Wijnand Kooijmans

Dat kondigde Martijn Pijnenburg aan tijdens de commissie Ruimte. In Harderwijk gaat het om drie panden aan onder meer de Hogeweg en de Grote Poortstraat die door de Duitse bezetters zijn gevorderd en verkocht aan derden. De oorspronkelijke eigenaren zijn allemaal omgekomen in Duitse kampen.

POINTER In onderzoek van Pointer worden 73 gemeenten genoemd die al onderzoek doen naar de roofhandel maar hierbij wordt Harderwijk niet genoemd. Volgens burgemeester Harm-Jan van Schaik vindt dit mede de oorzaak in het feit dat er geen verzoek is binnen gekomen om onderzoek te doen. Er is alleen een vragenlijst van Pointer binnen gekomen.

Indien de raad dat wil zal het college van burgemeester en wethouders zeker een onderzoek starten. ,,Maar het is vanuit de gemeenschap ons tot nu toe niet gevraagd”, zo zegt Van Schaik. Reden voor Pijnenburg op korte termijn met zo’n verzoek te komen in de raad.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Appartementen onbewoonbaar na brand in Zeewolde 5 aug, 14:45
Afbeelding
Gondelvaart met 4.500 scouts in Zeewolde 5 aug, 08:57
Afbeelding
Provincie Gelderland vaart voor het eerst mee met Pride Amsterdam 5 aug, 08:45
Afbeelding
Provincie Gelderland waarschuwt voor steile bodems in zwemlocaties 4 aug, 10:27
Afbeelding
Brand aan boord van Harderwijks schip 4 aug, 09:00
Afbeelding
‘Bus biedt zoveel meer aan techniek’ 3 aug, 15:00
Afbeelding
Kamers vol historische verhalen bij Stadsmuseum Harderwijk Uitjes in de regio 3 aug, 11:00