Afbeelding
Pixabay

Zorgen bij fractie VVD of onderwijs aansluit bij vraag bedrijfsleven

17 april 2024 om 12:43 Overig

HARDERWIJK De fractie van de VVD maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rond onderwijs, arbeidsmarkt en toekomstbestendige economie. Reden voor Menno Doppenberg van deze partij hierover vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Onderwijs en bedrijfsleven zijn volgens Doppenberg onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onderwijs moet dan ook aansluiten op de arbeidsmarkt. Uit gesprekken met het bedrijfsleven is hem gebleken dat door aangeboden opleidingen in Zwolle, Amersfoort en Utrecht, studenten na afronding van hun opleiding daar blijven wonen en werken. Met name op het gebied van hbo en universiteitsstudies. Met als gevolg dat door het ontbreken van een hbo-opleiding in Harderwijk een grote krapte ontstaat op de lokale en regionale arbeidsmarkt aan theoretisch opgeleide mensen.

Hij wil nu de visie van het college weten ten aanzien van de Harderwijkse arbeidsmarkt en de ambities om deze op een toekomstbestendige manier te laten door ontwikkelen. Ook vraagt hij zich af welke maatregelen of acties de afgelopen twee jaar in gang zijn gezet om in te zetten op een toekomstbestendige economie en daarmee de brede welvaart te vergroten.

De VVD’er wil weten op welke wijze het college de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven stimuleert om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in balans te brengen en te houden. En welke investeringen het college op dit terrein heeft gedaan of wil doen. Hij vraagt zich af of een hbo-dependance, gericht op de sterke werkgelegenheidssectoren, zoals zorg en techniek, de arbeidsmarkt kan versterken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie