Teamleider StartCollege Dennis Dijkman: ,,De Entree opleiding MBO niveau 1 is geen moeten maar een kans: een andere leerroute naar vervolgstudie of werk." (foto: Marco Jansen)
Teamleider StartCollege Dennis Dijkman: ,,De Entree opleiding MBO niveau 1 is geen moeten maar een kans: een andere leerroute naar vervolgstudie of werk." (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Entree opleiding opstap richting Startkwalificatie: ‘Maatwerk voor elke student’

Onderwijs

HARDERWIJK Dennis Dijkman uit Hulshorst is teamleider van het StartCollege. De Entree opleiding bestaat inmiddels vijf jaar. ,,Het gaat goed, maar mbo niveau 1 zou nog wel meer erkenning mogen krijgen. Het is een andere route naar een vervolgopleiding of werk. Er leiden meerdere wegen naar Rome en wij zijn daar één van.”

De Entree opleiding in Harderwijk heeft nu circa honderd mbo-studenten. Veel van hen komen van de Internationale Schakelklas, die momenteel ruim 200 leerlingen telt. ,,Hun afkomst is heel divers, uit Afrika, het Midden-Oosten of China; het is maar net waar er brand is in de wereld. Nu zijn dat veel kinderen uit Oekraïne.”

De afgelopen vijf jaar heeft het onderwijs zich goed gevormd, vindt Dijkman. ,,Onze studenten hebben een andere onderwijsroute nodig. De 15 coaches en inhoudelijke vakdocenten zijn sterk in relaties en persoonsvorming. Qua intelligentie kunnen studenten het vaak wel aan, maar ze haken vaak af om andere redenen. Er is veel aandacht voor wat er in het verleden is gebeurd; dat is heel breed. Anderstaligen kunnen vaak niet aantonen wat ze voorheen op school hebben gedaan. Vaak is het bij studenten in voorgaande vmbo-studies mis gegaan. Wij zetten hen weer op de rails, zodat ze onderwijs kunnen volgen.”

Een diploma is nodig om verder te kunnen. ,,Mbo niveau 1 is geen moeten maar een kans. Het is een andere route om je diploma te halen. De Entree opleiding is een manier om je te redden in de maatschappij, om te wennen aan het Nederlandse schoolsysteem. De doelgroep van het Speciaal Onderwijs is praktisch heel sterk en handjes zijn hard nodig. We willen hun talenten benutten.”

De sturing en begeleiding is maatwerk. De coach maakt een individueel leerplan voor iedere student. ,,De Entree opleiding kan voor de één langer duren en voor de ander sneller gaan. Studenten die bijvoorbeeld hun atheneum niet gehaald hebben, kunnen via het Startcollege eerder doorstromen naar mbo 3 of 4. We vereenvoudigen, verbreden of verdiepen. Iedereen leert op ‘zijn naastgelegen hoogste niveau’. De coaches leren schoolvaardigheden aan: hoe maak ik een werkstuk, hoe gebruik ik ICT-middelen en hoe schrijf ik een nette mail? De app- en snapchat taal wordt omgezet in functioneel Nederlands. Werknemersvaardigheden zijn gericht op arbeidsmarkt of vervolgstudie: op tijd komen, afmelden als je ziek bent, zelf regelen hoe je op stage komt. We bieden uitdagend onderwijs in relatie met het bedrijfsleven. Door ons grote netwerk is er voor iedereen een stageplek. Studenten kunnen zich bij bedrijven oriënteren om te ontdekken wat een bepaalde branche inhoudt. Ze leggen ook een praktijkexamen af.”

Werk kan een uitstroom zijn, maar de meeste studenten leren door en gaan naar niveau 2. ,,Niveau 1 is de minimale toelatingseis voor niveau 2 en vanaf haalt het gros hun Startkwalificatie. We stimuleren dat ook. Dit betekent dat je niet meer leerplichtig bent en kunt gaan werken.”

Marco Jansen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 2 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 14 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 15 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 16 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 19 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 20 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 21 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie