Het oude Randmeer staat grotendeels leeg.
Het oude Randmeer staat grotendeels leeg. Wijnand Kooijmans

Groen licht voor nieuwbouw Woonzorgcentrum Randmeer in Harderwijk: 101 appartementen slopen en bouw van maximaal 156 appartementen

22 september 2023 om 15:40 Nieuwbouw

HARDERWIJK Het ontwerpbestemmingsplan Stadsweiden-Woonzorgcentrum Randmeer is goedgekeurd door het Harderwijker college van burgemeester en wethouders. Hierdoor wordt de herontwikkeling mogelijk gemaakt die bestaat uit nieuwbouw met uitbreiding en renovatie. Het plan ligt ter inzage.

Het huidige woonzorgcentrum Randmeer, gelegen aan het Westeinde/Plantage is verouderd en voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen zoals deze worden gesteld. Doel is 101 appartementen te slopen en maximaal 156 nieuwe appartementen te realiseren. Hiervan wordt vijftig procent in sociale huur gerealiseerd en vijftig procent in de vrije sector huur. Daarnaast worden veertig appartementen gerenoveerd.

Er blijft sprake van een zorgconcept, waarbij de mogelijkheid tot afname van zorg voor alle appartementen mogelijk worden gemaakt. Daarnaast is er sprake van het zogenoemde ‘Liv-Inn concept’ wat inhoudt dat er een ‘hart’ met minstens vijf gezamenlijke leefruimtes worden gemaakt. Toegankelijk voor het gehele plangebied waarbij wat betreft functies kan worden gedacht aan een huisportschool, bibliotheek, leefkeuken, zorgpunten, familiekamer etc.

Het parkeren vindt plaats op het maaiveld en in een parkeergarage. De gebouwen worden zo veel mogelijk ingekleed met groen, zodat een parkachtige omgeving ontstaat.

In de voorbereidende fase is overleg gevoerd met belanghebbenden. Dit heeft geleid tot bijstelling van het oorspronkelijke plan, zoals dat al in 2019 is ingediend.

Om het plan te realiseren wordt door het college een hogere grenswaarde gesteld. Gekeken is vooraf wel of door het nemen van verkeersmaatregelen aan het Westeinde en Plantage de overlast van geluid door het verkeer binnen de grenswaarde kon worden gebracht. Dat blijkt niet mogelijk.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie