!
Ingrid Klooster in haar tuin: „Kies voor sterke vaste planten. Daar heb je weinig omkijken naar.”
Ingrid Klooster in haar tuin: „Kies voor sterke vaste planten. Daar heb je weinig omkijken naar.” Gemeente Harderwijk

Tegel eruit, plantje erin

13 oktober 2021 om 13:33 Natuur en milieu

HARDERWIJK Het hoeft voor Ingrid Klooster niet ingewikkeld te zijn. „Een rijtje tegels eruit en wat sterke vaste planten erin. Dat helpt al en dat kan iedereen.” Zelf heeft ze die aansporing niet nodig. Haar tuin in de Zeebuurt is een explosie van planten en bloemen en er zoemt en vliegt, zo in de herfst, nog van alles. 

De afgelopen twee jaar haalde ze, met een groepje medevrijwilligers, dik twintigduizend kilo aan stenen op. Allemaal bij mensen die tegels vervingen door groen. De Harderwijkse won daarmee de jaarlijkse Steenbreektrofee voor het meest inspirerende initiatief. „Mooi”, vindt Ingrid Klooster. „Maar nu moeten we doorgaan. Iedereen is enthousiast en wil wel. Nu moet het gemakkelijk gemaakt worden.”

TEGELTAXI ZEEWOLDE Ze heeft ideeën genoeg. „In Zeewolde start een tegeltaxi, zodat mensen hun stenen gemakkelijk mee kunnen geven en er zelf niet mee hoeven te slepen. Dat zou hier ook moeten komen.  We willen tuinworkshops gaan geven, zodat mensen weten wat ze het beste met een stukje zonder tegels kunnen doen. We hebben daar een proef mee gedaan en dat was een succes.”

Ook praktijkdagen voor regenwaterafkoppeling staan op haar wensenlijstje. „Je merkt het overal, ook hier in de Zeebuurt. Als er een poosje geen regen valt is het hier te droog. Dan is het mooi als je regenwater niet het riool in laat lopen, maar het groen in. Dat hoeft niet veel te kosten en is gemakkelijk te doen.”

VOORTOUW  Al haar enthousiasme, energie en initiatieven zijn een goed voorbeeld van burgerschap, van hoe inwoners zelf invloed hebben en dingen voor elkaar krijgen. „Maar de rol van de gemeente moet je niet onderschatten”, vindt Ingrid Klooster. „Het is klein begonnen, ik en nog wat mensen organiseren wel. De gemeente faciliteert tot nu toe en dat gaat prima. Wil je meer, dan is het wel belangrijk dat de gemeente daar het voortouw in neemt.”

Voor de inwoner, die overweegt wat stenen weg te halen, heeft ze maar één advies. „Doen! Je krijgt energie van groen, van een tuin, het is goed voor de biodiversiteit, voor de insecten en het helpt bij de klimaatadaptatie.” 

NIET VEEL WERK Ook al is het maar een paar tegels, alle beetjes helpen, weet ze.  „Ik snap het prima, als mensen zich niet veel werk op de hals willen halen. Dat hoeft ook niet. Plant een paar sterke vaste planten en je bent een heel eind. Met een bijdrage via Duurzaam Veluwe kost het je ook nog eens niet veel. Van die pot is nog maar een kwart gebruikt en daar kun je subsidie krijgen voor bomen, het weghalen van tegels, of bijvoorbeeld een regenton aanschaffen of het afkoppelen van je regenpijp.”

MEER INFORMATIE Kijk voor tips op www.steenbreek.nlen www.veluweduurzaam.nl. Of doe inspiratie op via www.seizoenentuineroute.com. Dit artikel is geschreven in het kader van Harderwijk zijn wij Samen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie