Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Pixabay

Vogels en insecten gedijen bij minder maaien van gras met kruiden

9 februari 2024 om 08:00 Natuur en milieu

HARDERWIJK (ANP) Weidevogels en insecten gedijen op graspercelen met veel kruiden, die weinig worden gemaaid. Dit zogeheten extensieve kruidenrijke grasland is onmisbaar voor het herstellen en het behoud van de biodiversiteit in het agrarisch gebied. Dat concluderen onderzoekers van twee instituten van de Wageningen Universiteit, de Vlinderstichting en het Louis Bolk Instituut, die sinds 2021 onderzoek hebben gedaan naar weilanden in het landelijk gebied. Beleidsmakers en boeren wilden graag weten wat de meerwaarde van kruidenrijk land is boven het gebruikelijke gras.

De biodiversiteit in het landelijk gebied is zoals bekend afgenomen. Er wordt veel verwacht van het inzaaien van grasmengsels met meer kruiden. Daarom is op 36 percelen in de Achterhoek onderzoek gedaan met verschillende grasmengsels. Elke soort grasland blijkt geschikt te zijn als veevoer. Ook was volgens de onderzoekers de bodemkwaliteit overal goed.

Grasland met bloemen en kruiden dat veel vaker moet worden gemaaid (productief kruidenrijk grasland) is in elk geval ook beter voor de natuur dan het gewone gras, aldus de onderzoekers. Maar er moet wel vaak gemest worden. Dit type grasland kan geen vervanging zijn voor het extensieve kruidenrijke grasland, dat volgens de onderzoekers onmisbaar en essentieel is voor de biodiversiteit in het agrarisch gebied. Op deze weilanden krijgen insecten de tijd om hun hele levenscyclus te doorlopen voordat de grond wordt bewerkt. Moeilijk zichtbare nesten van onder meer de veldleeuwerik, de patrijs en de graspieper blijven behouden, terwijl alle vogels voldoende insecten en granen kunnen vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie