Kleinkoor Caprice.
Kleinkoor Caprice. Marco Kok, Studio KokKo

Bach’s levenswerk in de Grote Kerk van Harderwijk, Kleinkoor Caprice voert de Hohe Messe uit

19 september 2023 om 20:00 Muziek

HARDERWIJK In de Grote Kerk in Harderwijk vindt op zaterdag 7 oktober een bijzonder concert plaats, namelijk een uitvoering van J.S. Bach’s levenswerk, de Mis in b-klein (Hohe Messe), door Kleinkoor Caprice.

De Hohe Messe van Johann Sebastian Bach, ook wel Mis in b-klein of Missa in h-moll (BWV 232) genoemd, wordt gezien als één van Bach’s grootste meesterwerken, waarin hij het beste van zijn eerdere composities samenbracht in een complete mis. Hij putte daarbij uit de volledige breedte van zijn oevre en gebruikte delen van geestelijke, maar ook wereldlijke cantates, die hij samenvoegde en herschreef voor deze mis. Het resultaat is een majestueus werk van negen aria’s en duetten, veertien vier- tot achtstemmige ensembledelen en een grote hoeveelheid aan instrumentale solo’s, in een onvoorstelbare afwisseling van stijlen. Je zou kunnen zeggen dat het Bachs ‘best-of’-programma is, waarin hij zijn mooiste en beste werken tot een universeel kunstwerk smeedde. De Hohe Messe is zijn muzikale testament.

Kleinkoor Caprice wordt bij de uitvoering van de Hohe Messe begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Vocale solisten zijn sopraan Marjon Strijk, alt Anne-Marieke Evers, tenor Falco van Loon en bas Joep van Geffen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Hans Noijens.

JUBILEUM

Harderwijks kamerkoor Kleinkoor Caprice geniet goede bekendheid op de Noordwest-Veluwe en ver daarbuiten. Het repertoire is breed: van a capella koormuziek tot grote oratoriumwerken en van renaissancemuziek tot hedendaagse composities. Een jaarlijkse traditie is de decemberuitvoering van het Festival of Lessons and Carols in de Grote Kerk in Harderwijk. Al 40 jaar draagt deze kerstuitvoering bij aan de bekendheid van Kleinkoor Caprice in de regio. Ook buitenlandse concertreizen vormen een vast onderdeel van Kleinkoor Caprice. Het kamerkoor heeft al in vele landen op bijzonder locaties gezongen, waarvan de Sint Pieterskerk in Rome en de Nôtre-Dame in Parijs tot de hoogtepunten behoren.

Al eerder voerde Kleinkoor Caprice de magistrale Hohe Messe van J.S. Bach uit tijdens haar 10-, 20- en 30-jarig jubileum. En ook nu, ter gelegenheid van haar 40e jubileum, zet het Harderwijkse kamerkoor deze traditie voort.

JOS VAN VELDHOVEN

Heel bijzonder is de mogelijkheid voorafgaand aan het concert een lezing bij te wonen door Jos van Veldhoven, die wordt gezien als een van de meest toonaangevende dirigenten van de barokmuziek. Hij neemt zijn toehoorders mee in de ontstaansgeschiedenis en de muziek van de Hohe Messe, maar vertelt ook over Bach en hoe die zelf zijn muziek uitvoerde. In een culinair arrangement kan men bovendien genieten van een heerlijk diner voorafgaand aan het concert.

De uitvoering van de Hohe Messe vindt plaats op zaterdag 7 oktober vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk in Harderwijk. Kaarten voor dit prachtige concert, inclusief programma en pauzeconsumptie, zijn te bestellen via kleinkoorcaprice.nl/hohemesse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie