De eerste gezamenlijke repetitie van Regioharmonie De Verbinding met de zangers en evangelist was afgelopen donderdag in het gebouw aan de Deventerweg.
De eerste gezamenlijke repetitie van Regioharmonie De Verbinding met de zangers en evangelist was afgelopen donderdag in het gebouw aan de Deventerweg. Foto: Marco Jansen

Regioharmonie De Verbinding speelt Markus-Passion in Grote Kerk in Harderwijk: ‘Een uniek project voor regio’

23 maart 2023 om 16:00 Muziek

HARDERWIJK/ERMELO Een bijzondere melodieuze verklanking van het Paasevangelie. Dat is de uitvoering op 8 april (Stille Zaterdag) van de Markus-Passion door Regioharmonie De Verbinding, samen met sopraan Daphne Visser, bas-bariton Noël Casteleyn en evangelist Bart Jansen. ,,Een uniek project voor de regio.”

De muzikale uitvoering van het evangelie van Markus duurt een uur en is om 15.00 uur te horen in de Immanuelkerk in Ermelo en om 20.00 uur in de Grote Kerk in Harderwijk. De Stedelijke Harmonie Harderwijk en Chr. Harmonie Crescendo Ermelo repeteren al vanaf het najaar van 2021 samen. Donderdag was de eerste repetitie in het gebouw aan de Deventerweg waarbij ook de solisten en de verteller aansloten.

SAMENWERKING CRESCENDO EN STEDELIJKE HARMONIE

Crescendo en de Harmonie zijn in september 2021 de samenwerking aangegaan. ,,Wij waren nog met een man of 30-35 en de Harmonie met hooguit 20. We hadden beiden problemen met de bezetting van bepaalde instrumentengroepen. We kwamen op het punt dat we niet goed meer concerten konden geven zonder invallers, waardoor we besloten samen te gaan werken”, vertelt Hanneke van Dijk uit Ermelo, voorzitter van Crescendo. ,,We zijn nog steeds twee verenigingen, maar we doen niks meer alleen. Het orkest draagt de naam Regioharmonie De Verbinding. We zijn dit aangegaan om er een succes van te maken en we hebben elkaar nu wel gevonden.” 

Dit is het tweede seizoen dat ze samen uitvoeringen doen. Hilda Versluis zat bij beide verenigingen en is medeorganisator van het Paasconcert. „De Harmonie is van repetitieavond veranderd, dat is nu op donderdag, en Crescendo is naar Harderwijk verhuisd. We komen elke donderdag samen. Het publiek willen we met dit bijzondere concert kennis laten maken met ons orkest.”

NIEUWE DIRIGENT

De leden mochten vorig seizoen een nieuwe dirigent kiezen en in augustus 2022 is Richard Vrijhoef uit Gouda aangesteld. Hij noemt het ‘een fantastisch coalitieorkest waarbij twee bloedgroepen steeds meer vermengen’. 

Een fantastisch coalitieorkest waarbij twee bloedgroepen vermengen

„Het is twee keer een uur rijden, maar ik ga met veel energie naar huis, omdat iedereen zich betrokken en verantwoordelijk voelt voor zijn of haar onderdeel, van bladmuziek, pr tot organisatie. Het zijn serieuze amateurs die met veel enthousiasme muziek maken.” Het orkest bestaat nu uit 43 blazers en drie slagwerkers. ,,De bezetting is redelijk op peil al zoeken we nog koperblazers.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Bart Jansen, Hilda Versluis, Richard Verhoef, Noël Casteleyn, Daphne Visser en Hanneke van Dijk. - Foto: Marco Jansen 

MARKUS-PASSION 

De uitvoering van de Markus-Passion is een idee van Vrijhoef. „In Nederland is er met Pasen een mooie traditie met de Matthaüs-Passion, waarbij het Paasverhaal wordt verteld met een muziekstuk van Bach, maar dit is geschreven voor een strijkorkest. Voor een harmonie of fanfare blaasorkest is geen repertoire. Tot Jacob de Haan, een Nederlandse componist in 2016 in opdracht een compositie heeft geschreven, speciaal voor blaasorkesten. 

Het is een fantastisch stuk dat je grijpt als je de eerste noot hoort

Het Paasverhaal verteld door Markus heeft hij verklankt in muzieknoten met ook een rol voor een zanger en zangeres en een verteller. Het is een fantastisch stuk dat je grijpt als je de eerste noot hoort en het geeft een nieuwe dimensie aan het Bijbelverhaal. De gezongen teksten zijn in het Duits, de gesproken teksten zijn in het Nederlands. Er zijn nog niet veel concerten van uitgevoerd.”

SOPRAAN DAPHNE VISSER

Sopraan Daphne Visser was meteen enthousiast toen ze werd gevraagd om mee te doen. „Er zitten heel melodieuze lijnen in met klankvelden met heel mooie kleuren. Ik zing een frase die klinkt als het ballet van het Zwanenmeer. De schrijver heeft zich duidelijk laten inspireren door goede componisten. Het klinkt ook als de Franse componist Poulenc.” De Ermelose vertolkt de rol van Maria. „Ik kom regelmatig terug in het stuk maar het zwaartepunt ligt bij de bas-bariton en de verteller. Het stuk grijpt je, je zit er gelijk in. De intensiteit van de muziek wordt sterker en neemt weer af. Het zijn prachtige ontroerende teksten, van het leven, naar sterven aan het kruis en naar het graf. De Markus-Passion is vergeleken bij de Matthaüs-Passion een ‘lichte versie’ die maar een uur duurt. Daardoor is het ook voor kinderen leuk als culturele opvoeding.”

BAS-BARITON NOEL CASTELEYN

Bas-bariton Noël Casteleyn uit Gorinchem zingt de teksten van Jezus. „Ik probeer mij in te leven in de passages die Hem overkomen, want Hij moet nogal wat beproevingen en uitdagingen doorstaan. Jezus beleef ik als een verantwoordelijke en betrokken man. Als Hij even voor zichzelf wil bidden om zijn Vader te bereiken en weer terugkomt, liggen zijn vrienden - de discipelen - te slapen. Dat is een moment van eenzaamheid. 

Ik probeer mij in te leven in de passages die Hem overkomen

Zijn ontmoeting met koning Pilatus, die oordeelt over zijn situatie, is weer heel anders. Door te bevestigen dat Hij de Koning der Joden is, legt hij zijn lot in de handen van Pilatus. Een dramatische scene waar ook het slagwerk bij komt. Het laatste avondmaal met zijn discipelen is een bijzonder moment tussen leven en dood. Ook de scene voor de berg Golgotha vind ik indrukwekkend.”

EVANGELIST BART JANSEN

Evangelist Bart Jansen uit Harderwijk fungeert als verteller. Normaal staat hij voor de klas als leraar van groep 8 van basisschool De Wegwijzer. De kinderen meenemen in een verhaal is dan zijn favoriete moment van de dag. Nu is hij minder vrij omdat de tekst is aangeleverd door de componist. „De kunst is het samenspel met het orkest, dat de woorden op het juiste moment vallen. Het mag wel emotie hebben, het hoeft niet statisch te zijn. Het begint heel feestelijk en het eindigt bij het graf. Het mooiste van het Paasverhaal vind ik de opstanding, maar die zit hier niet in.”

OVER DE SOLISTEN
Daphne Visser uit Ermelo studeerde klassieke zang in Utrecht en was na het halen van haar master enige tijd aangesloten bij een internationaal operagezelschap. Ze had een zangpraktijk, was raadslid van het CDA en verpleegkundige bij Zorggroep Noordwest Veluwe, waar ze nu coördinator informele zorg is. Noël Casteleyn uit Gorinchem wordt als bas-bariton regelmatig gevraagd voor stempartijen tijdens passions en andere klassieke concerten. Bart Jansen is leerkracht bij de Wegwijzer. Hij werkte al eerder samen met Regioharmonie De Verbinding bij de Volkskerstzang in de koepel van het Dolfinarium in december. Toen was hij voorzanger en vertelde het kerstverhaal.

KAARTVERKOOP
Kaarten kosten 12,00 euro (kinderen t/m 12 jaar 5,00 euro) en zijn online verkrijgbaar via de site www.regioharmonie-deverbinding.nl

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie