Daan van Ommen ontvangt het jeugdlintje 2023 van de burgemeester en wethouder.
Daan van Ommen ontvangt het jeugdlintje 2023 van de burgemeester en wethouder. Sophie van der Velden

Jeugdlintje voor 10-jarige Daan uit Hierden: meer dan 300 kilometer gelopen en 22.500 euro opgehaald voor onderzoek epilepsie

20 november 2023 om 13:10 Mensen

HIERDEN Nog maar tien jaar is hij: Daan van Ommen. Op maandag 20 november mocht hij het jeugdlintje van de gemeente Harderwijk ontvangen. Om 8.30 uur werd hij verrast op zijn basisschool De Parel in Hierden. ,,Wat hij heeft gedaan, is echt een bijzondere prestatie.”

Samen met zijn moeder liep Daan afgelopen zomervakantie ruim 330 kilometer van West- naar Oost-Nederland. Dat deed hij niet zomaar. ,,Mijn broertje heeft epilepsie vanaf zijn vijfde”, legt Daan uit. ,,Mijn vader en moeder gaven toen veel aandacht aan mijn broertje en ze wilden daarom ook wat leuks doen met mij en mijn zusje.” Daans zusje koos voor een dagje shoppen, maar hij koos voor een wandeling. ,,We hebben er achttien dagen over gedaan en we liepen ongeveer een halve marathon per dag.” Blaren? Daar had Daan geen last van. ,,We hadden goed getraind van tevoren.”

Deze prestatie bleef niet onopgemerkt. Met de wandeling zamelde Daan geld in voor onderzoek naar epilepsie. 22.500 euro in totaal. Mats Hoekstra (10) is een goede vriend van Daan. ,,Ik vind het zo knap dat hij dit heeft gedaan. Meer dan 300 kilometer, dat loop je niet zomaar. Daarom heb ik hem opgegeven voor het jeugdlintje”, vertelt hij trots. Daan weet ondertussen nog steeds van niks. ,,Ik denk dat hij het wel heel bijzonder gaat vinden”, zegt Mats.

Het jeugdlintje wordt ieder jaar door de gemeente Harderwijk uitgereikt aan een kind of jongere tussen de 6 en 23 jaar oud. ,,De jury, waar ook het kindercollege bij betrokken is, bepaalt naar wie het jeugdlintje gaat”, legt wethouder Maarten Reckman uit. ,,Dat is altijd moeilijk kiezen, want ze hebben allemaal wat bijzonders gedaan. Wat Daan heeft gedaan is wel heel bijzonder, zeker voor een jongen van 10 jaar.”

Ondertussen verzamelt groep acht zich in de aula van de basisschool. Gespannen kijken de kinderen naar de wethouder en de burgemeester. ,,Vandaag is de Dag van de Rechten van het Kind”, begint wethouder Reckman. ,,Op die dag reiken we ieder jaar het lintje uit aan een kind of jongere die iets bijzonders voor een ander heeft gedaan. Als alle mensen elkaar een beetje helpen, maken we de gemeente een stuk mooier.”

Er zijn veel kinderen die iets groots of kleins doen voor anderen, maar sommigen steken er met kop en schouders bovenuit

Burgemeester Jeroen Joon neemt het woord over. ,,Vinden jullie het ook zo spannend?”, vraagt hij aan de kinderen. ,,Daan van Ommen!”, doorbreekt de burgemeester uiteindelijk de spanning. Met een grote lach op zijn gezicht komt Daan naar voren. ,,Deze kanjer heeft het jeugdlintje verdiend”, spreekt de burgemeester het publiek toe. ,,Er zijn veel kinderen die iets groots of kleins doen voor anderen, maar sommigen steken er met kop en schouders bovenuit. Daarom krijg jij vandaag het lintje!”

Na de officiële overhandiging van een oorkonde en medaille, vormen alle kinderen van de basisschool buiten een erehaag voor Daan. Onder luid gejuich rent Daan tussen de kinderen door. ,,Ik vind het zo cool”, reageert hij. Hoewel Daan zoekt naar de juiste woorden, zegt zijn grote glimlach meer dan genoeg. Blij en enigszins overrompeld neemt Daan alle felicitaties van zijn vriendjes en familie in ontvangst. 

Sophie van der Velden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie