Nikki Braafhart: ,,Ik hoop op 23 december heel Ede trots te maken."
Nikki Braafhart: ,,Ik hoop op 23 december heel Ede trots te maken." Roy Froma

Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’

1 december 2022 om 20:00 Mensen

EDE ,,Ik dacht dat het vooral om het uiterlijk zou draaien. Belangrijker is echter het lekker in je vel zitten en dat uitstralen.” Nikki Braafhart neemt deel aan de finale van Miss Teen of Gelderland. Op vrijdag 23 december is de finale in Zutphen.

Al langer speelde de Edese met het idee om modellenwerk te gaan doen, maar komt daarvoor niet in aanmerking wanneer de standaardmaten gehanteerd worden. ,,Ik ben 1,55 meter. Gelukkig zijn bij de verkiezing van Miss Teen alle lengtes welkom.” Nikki heeft zich aangemeld zonder iets tegen haar ouders te zeggen. ,,Ik dacht dat het toch niet zou lukken, toen ik een uitnodigingsmail kreeg voor de kennismakingsdag was ik eigenlijk in shock.”

ACHTERGROND Nikki (16) is geboren en getogen in Ede. Na het behalen van haar mavo diploma bij Pallas Athene is ze inmiddels aan de beroepsopleiding tot schoonheidsspecialiste begonnen. Die driejarige opleiding volgt ze op het Dulon college. In haar vrije tijd heeft ze jarenlang geturnd bij DOK Ede en volgt nu danslessen bij Twentyfour Dance Centre in Ede. ,,Hiphop is een fijne manier van bewegen. Het vraagt uithoudingsvermogen maar ook flexibiliteit in het hele lichaam.” Misschien nog wel belangrijker is de vriendinnengroep die daar is ontstaan. Nikki is een familiemens in hart en nieren en kind aan huis bij oma en opa.

Meet je eigenwaarde niet af aan de Kim Kardashians van deze wereld

HOGE HAKKEN Samen met haar vader is ze naar de castingdag gegaan om zich voor te stellen. Ze grinnikt bij de herinnering aan het lopen op torenhoge hakken: ,,Ik zag mezelf altijd meer als een stoer, hiphop-meisje. Maar de ervaring was leuk.” De verkiezing is al in volle gang. De eerste stemronde is door het publiek. Om de twintig overgebleven meiden klaar te stomen voor de finale zijn workshops gestart met aandacht voor meditatie, social media, make up maar ook personal training.,,Ik ging er zonder veel verwachtingen naartoe. Ik ben altijd mijzelf en trek met niet al te veel aan wat mensen van mij vinden. Dat vond de organisatie denk ik een prettige instelling.” Nikki maakt zich zorgen over het effect van social media op haar leeftijdsgenoten. ,,Veel ervan is gewoon nep. Het geeft geen realistisch beeld. Niemand kan zich meten aan de Kim Kardashians van deze wereld, als je dat niet beseft dan kun je er heel onzeker van worden.”

GOED DOEL De deelnemers aan de missverkiezing zetten zich ook in voor het goede doel, de LINDA.foundation. Bij familie, vrienden en kennissen heeft Nikki al het nodige geld opgehaald. Daarnaast is ze van plan om met de dansschool een leuke actie op te stellen, maar ook heeft ze haar werkgever Albert Heijn Stadspoort gepolst voor de mogelijkheden.

HASHTAG-RONDE De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes. Voor de openingsdans en de voorstelronde maakt de zestienjarige zich geen zorgen. Met de dansoptredens is ze wel gewend om op het podium te staan. ,,Met de bikinironde ga ik wel uit mijn comfortzone. Maar het is belangrijk om trots zijn op jezelf.” Op de galajurk is ze heel trots, maar ze wil nog niet uitweiden over het model en kleur. Tot besluit volgt de hashtag-ronde. Op een door de jury gekozen woord zal de deelnemer haar mening moeten verwoorden in 30 seconden. ,,Je weet nooit welk woord gekozen wordt, je zult moeten improviseren.” De winnaar wordt uiteindelijk gekozen door een vakjury. Als Nikki wint gaat ze naar de nationale verkiezing, daarna eventueel naar de internationale. ,,Mijn familie en vrienden zijn al trots op mij en mijn deelname. Hopelijk kan ik einde van het jaar heel Ede trots maken met het behalen van de titel.”

Plaatsen van ongewenste filmpjes van meiden op internet moet maar eens afgelopen zijn

WENSEN Wanneer je naar films over missverkiezingen kijkt, zoals Miss Congeniality, dan mogen de deelnemers altijd een wens voor de wereld uitspreken. Desgevraagd antwoordt Nikki dat ze graag wil dat er een geneesmiddel voor kanker uitgevonden zal worden. ,,Zowel mijn oma als opa zijn aan deze ziekte overleden.” Ook komt ze nog even terug op social media. ,,Het ‘exposen’ van andere mensen op internet moet maar eens afgelopen zijn. Meiden worden in allerlei hoedanigheden gefilmd en vervolgens worden deze privéfoto’s of -video’s op internet gezet. Schaamte en depressiviteit ligt op de loer, in sommige gevallen met zelfmoord tot gevolg.” Zelf is Nikki dankbaar dat ze altijd bij haar familie en vriendinnen terecht kan als ze zich rot voelt. ,,Als klein kind lachte ik altijd, was altijd blij. Nog steeds ben ik bovenal een optimist. Ik wil meegeven aan anderen dat ze zich niet teveel aantrekken van anderen. Blijf jezelf. Daar kom je het verst mee.”

Meer info: missbeautynetherlands.com

Diana Kervel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie