Aan het eind van de avond was er een cheque van 40.000 euro voor de 'kersen op de taart'.
Aan het eind van de avond was er een cheque van 40.000 euro voor de 'kersen op de taart'. Foto: Henk Merjenburgh

Galadiner voor ziekenhuis St Jansdal levert 40.000 euro op voor extra’s nieuwbouw

22 maart 2023 om 17:33 Maatschappelijk

HARDERWIJK De eventzaal van het Bouw & Infra Park was dinsdag 21 maart omgetoverd tot chique restaurant. Chirurgen en artsen stonden in de keuken en niet-medisch personeel liep in de bediening. De stichting Vrienden van het St Jansdal verzorgde een galadiner voor ziekenhuis St Jansdal. Aan het eind van de avond was er een cheque van 40.000 euro voor de nieuwbouw.

Onder leiding van Rik Jansma (ex-chefkok De Basiliek) werd het vijfgangendiner door het medisch personeel bereid. Onder aanvoering van Tabitha Jansma serveerden managers en andere niet-medici de gerechten en de wijnen uit aan de 140 gasten, verdeeld over 18 luxe gedekte tafels, die vooraf als sponsoring gereserveerd konden worden. Placebo, de cabaretgroep van het ziekenhuis, zorgde voor de muzikale sfeer. 

Als het beddenhuis gerenoveerd is, gaan we aan de slag met de poliklinieken

VOORTGANG BOUW

Esther Rozeboom, voorzitter van de vriendenstichting, presenteerde de avond en tussen de gangen door werd vanaf het podium geïnformeerd over de voortgang van de bouw. Anita van der Haar-Ros, manager Bouw & Huisvesting gaf uitleg over het masterplan 2019-2028. „Een nieuwe radiologie en cardiologie zijn al klaar en de centrale installatie is aangepast als voorbereiding op een duurzaam St Jansdal. Bouwdeel Zuid wordt in november opgeleverd en de nieuwe polikliniek Dronten begin 2024. Het vervolg is de verpleegafdeling met een duurzame beglazing en buitengevel, die zorgt voor CO2-reductie. De nieuwbouw en renovatie wordt om financiële en logistieke redenen in fases uitgevoerd, ook in het belang van de patiënt.” Op het podium werd de overeenkomst door de aannemers getekend. ,,Als het beddenhuis gerenoveerd is, gaan we aan de slag met de poliklinieken. Daarna is de locatie in Lelystad aan de beurt.”

(Artikel gaat verder onder afbeelding)


Maar liefst 140 gasten waren aanwezig op het galadiner van Stichting Vrienden van het St Jansdal. - Foto: Henk Merjenburgh

Op het dakterras van de kinderafdeling komt een glijbaan en speelhuisje, zodat het net een tuin lijkt

HELENDE OMGEVING

Voor extra’s die niet uit het regulier zorgbudget komen, wordt sponsorbudget aangevraagd bij de Vrienden van het St Jansdal. Deze extra’s maken een ziekenhuisverblijf aangenamer en het St Jansdal mooier. Gea Rozenberg, projectleider Bouw&Zorg vertelde over deze ‘kersen op de taart’. „Op gebouw Zuid komt een mooi overdekt balkon waar patiënten hun behandeling kunnen krijgen. Zij kunnen met hun bed naar buiten en met een mooi uitzicht de behandeling volgen. Maar ze mogen niet in de zon, dus zorgt een patiodak voor voldoende schaduw. De mooie tekeningen op de muren van de Harderwijkse kunstenares By Diane werken stressverlagend. Op het dakterras van de kinderafdeling komt een glijbaan en speelhuisje, zodat het net een tuin lijkt. Patiënten op de IC-afdeling kunnen uitkijken op de tuinen wat hun herstel kan bevorderen. Allerlei zaken die niet uit het bouwbudget bekostigd kunnen worden, maar wel ongelooflijk belangrijk zijn voor een helende omgeving. We zijn dus heel blij met de Vrienden van het St Jansdal, die deze kersen op de taart mogelijk maken.” 

Ook de inrichting van de drie familiekamers in het nieuwe bouwdeel is door de stichting mogelijk gemaakt. „Familie kan in een huiselijke sfeer waken over een zieke patiënt.” Van der Haar is erg trots dat het ziekenhuis de gezondheidszorg in de regio toekomstbestendig maakt. Ook bestuurder Arend Jan Poelarends was dankbaar na een memorabele avond. „Dit vuurtje hebben we gemist.”

Marco Jansen

Deelnemers kregen een vijfgangendiner voorgeschoteld.
In de keuken was men druk bezig met het bereiden van de gerechten.
Onder leiding van Rik Jansma hadden medici en niet-medici een niet alledaagse rol.
De cabaretgroep Placebo vanuit het ziekenhuis zorgde voor muzikale sfeer.
Het personeel werd na afloop op het podium bedankt.
Maar liefst 140 gasten waren aanwezig op het galadiner van Stichting Vrienden van het St Jansdal.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie