Jan ter Steeg en Willemijn Hop, regenten van het Burger Weeshuis. ,,De laatste jaren zijn we beter zichtbaar."
Jan ter Steeg en Willemijn Hop, regenten van het Burger Weeshuis. ,,De laatste jaren zijn we beter zichtbaar." Foto: Marco Jansen

Burger Weeshuis Harderwijk heeft vorig jaar 14 doelen ondersteund: onder andere Nel’s Kledingservice en de Mess

21 maart 2023 om 13:15 Maatschappelijk

HARDERWIJK Ook in 2022 heeft het Burger Weeshuis maatschappelijke, culturele en sociale  doelen in Harderwijk en Hierden financieel ondersteund. De subsidiecommissie kijkt hiervoor naar begrotingen, jaarrekeningen en vaak ook een projectplan. Belangrijkste criterium is dat het initiatief uit Harderwijk of Hierden komt of daar plaatsvindt. 

Het regentencollege van het Burger Weeshuis bestaat uit zeven regenten, die één keer in de maand vergaderen in de regentenkamer aan het Kerkplein. De commissie van beheer is verantwoordelijk voor het goed beheren van de woningen, kantoorpanden en (landbouw)percelen. De inkomsten worden gegenereerd uit de verhuur aan bedrijven en particulieren, de pachtgelden en de jachtgelden. De subsidiecommissie geeft advies aan het regentencollege over de verdeling van de gelden. 

De laatste jaren zijn we van koers gewijzigd en zijn beter zichtbaar in Harderwijk en Hierden

Willemijn Hop (38) maakt al sinds haar 25ste deel uit van de subsidiecommissie. Zij is de op een na langst zittende regent. ,,Ik was veruit de jongste toen ik destijds benaderd werd om vanuit een jeugdiger blik mee te doen. Ik ben goed ingevoerd in het kerk- en verenigingsleven in Hierden, maar er ging een wereld voor mij open toen ik zag welke initiatieven er nog meer zijn binnen de gemeente Harderwijk. Zo leerde ik begrotingen en jaarrekeningen interpreteren en beoordelen. Door inzicht in hun financiële situatie en wat ze er zelf aan doen maak je een afweging.”

NEL’S KLEDINGSERVICE

Dit jaar heeft onder andere stichting Nel’s Kledingservice een bijdrage gekregen waarvan stellingen zijn aangeschaft. ,,Mensen die van weinig rond moeten komen, moeten een paar euro betalen voor kleding. Dat doet meer met hun eigenwaarde, dan wanneer ze het gratis krijgen.”

De Mess heeft geld gehad om licht- en geluidsapparatuur te bekostigen. Voorzitter regentencollege Jan ter Steeg: “Elke organisatie moet verantwoording aan ons afleggen waar ze het geld aan besteden. Graag komen we bij de opening en/of ingebruikname kijken. Zo zijn wij  bij een het jazz evenement geweest om de ingebruikname te horen en te zien.” Ook het Kleurrijk Festival kreeg een eenmalige subsidie.

SCHOOLPASSEN

Het Armoedefonds heeft middelen ontvangen voor aanschaf van schoolpassen. ,,Voor 50 euro kunnen brugklassers uit gezinnen die bij de Voedselbank zijn aangesloten schoolspullen halen bij een lokale winkel. Het is een landelijke stichting, met een Harderwijks doel.”

De regenten mogen zelf 250 euro weggeven zonder dat hier verantwoording voor nodig is. Willemijn heeft haken voor ouderen gekozen onder de noemer ‘Heel Hierden haakt en breit’. ,,Zij kochten van geld bolletjes wol om kleding te maken voor Gambia. Zo’n bijdrage motiveert de vrijwilligers dan ook.”

Willemijn neemt op 1 mei na 13 jaar afscheid. ,,De laatste jaren zijn we van koers gewijzigd en zijn beter zichtbaar in Harderwijk en Hierden. Zo wordt met de raamillustraties en qr-codes van de regentenkamer over onze geschiedenis verwezen naar het Stadsmuseum. We werken goed samen met de Voedselbank, Vluchtelingenwerk, Zorgdat en Jeugdfonds Sport & Cultuur, om door maatwerk mensen te helpen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie