De brede trap verbindt de verdiepingen en wordt tevens tribune.
De brede trap verbindt de verdiepingen en wordt tevens tribune. Mieneke Braakman

Vele bezoekers op open dag nieuwe Roef: ‘Wij als bewoners hadden veel inbreng’

3 oktober 2022 om 10:26 Maatschappelijk

HARDERWIJK ,,Geweldig! Zo’n laagdrempelig multifunctioneel gebouw.  Hier ga je ook gewoon naar de dokter, maar er is zoveel meer.’’ Buurtbewoner Govert van der Boom is één van de vele bezoekers van de nieuwe Roef in de wijk Stadsweiden. Zaterdag was het open dag.

Het oude wijkcentrum tussen de Dierenweide en het winkelcentrum is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een geheel nieuw, meerlaags multifunctioneel gebouw. 

Govert van der Boom was in 1977 nog betrokken bij de opening van de Roef en is, net als de andere wijkbewoners, enthousiast over het nieuwe gebouw en de vele mogelijkheden daarin onder hetzelfde dak.

DRUKTE Hoewel het nieuwe gebouw nog niet helemaal klaar is, werd zaterdag wel alvast een feestelijke open dag gehouden. De gehele dag was het een drukte van belang. Vreemd is dat niet, want de wijkbewoners waren nauw betrokken bij de plannen en de uitvoering. Pieter Bartelsen is één van hen. ,,Het is een aanwinst voor de wijk. Voor de hele stad eigenlijk. Wij hebben als bewoners veel inbreng gehad. Kijk, die bomen daarbuiten. Wilden we graag behouden. En dat gebeurde.’’ 

Bartelsen voegt zich bij een groep die wordt rondgeleid door de architect. ,,Het enthousiasme van de bewoners werkte ook door in ons ontwerpteam. We hadden niet te maken met zeurende of klagende bewoners en konden onze inspiratie in dit plan goed kwijt.’’

INSPIRATIE Het ontwerp is geïnspireerd op Harderwijk en de boulevard, met houtelementen en natuurlijke kleuren zoals blauw van water en groen van gras. Eén van de wensen vanuit de buurt was dat iedereen, jong en oud, zich welkom voelt in De Roef. Verder heeft het drielaags gebouw veel glas en is volledig energieneutraal. Onder het pand is een parkeerkelder voor mensen die in het gebouw werken. Buiten zijn enkele tientallen parkeerplaatsen gerealiseerd voor de bezoekers. Een tribune midden in de ontmoetingsruimte, ziet eruit als een brede trap en verbindt de verdiepingen met elkaar. 

De ontmoetingsruimte kan ook dienen als theaterzaal. De strooksgewijze houten vloer is daarbij geschikt voor danslessen. Verder zijn er kantoren, ruimtes voor vergaderingen en bijeenkomsten. Iedere ruimte heeft de naam gekregen van mensen die veel voor Stadsweiden hebben betekend. Ton Guinsen, Truus Veenstra, Hans Alfons zijn er enkele van.

In de ontmoetingsruimte staat een groot biljart. Een oudere bezoeker trekt nieuwsgierig het doek iets omhoog en knikt goedkeurend. ,,Kijk, hier kun je je punten bijhouden met een schuifje in de rand. Mooi hoor’’, wijst hij.

ZORGDAT De Roef is een een open plek geworden, waar iedereen welkom is. Voor een kop koffie, verenigingsactiviteiten, dansen, zingen, workshops of een assertiviteitscursus. Ook de huisartsenpraktijk Stadsweiden heeft er zijn intrek genomen, evenals een fysiotherapeut, Psychopraktijk en een Diëtistenpraktijk. Welzijnsorganisatie ZorgDat, de organisatie waar inwoners terecht kunnen voor bijvoorbeeld ouderenadvies, taalstimulering, het Financieel Trefpunt of hulp op andere levensgebieden, is nu eveneens in de Roef gevestigd. 

Tijdens de open dag waren de verschillende organisaties aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden.

Mieneke Braakman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie