!
Pieter Trap uit Ermelo geeft de Watertoren in Harderwijk een nieuwe bestemming als oorlogsmuseum, het Herinneringscentrum Noordwest Veluwe ’40-’45.
Pieter Trap uit Ermelo geeft de Watertoren in Harderwijk een nieuwe bestemming als oorlogsmuseum, het Herinneringscentrum Noordwest Veluwe ’40-’45. Marco Jansen

Pieter Trap geeft Watertoren in Harderwijk een nieuwe bestemming als oorlogsmuseum, het Herinneringscentrum Noordwest Veluwe ’40-’45

27 februari 2024 om 14:20 Historie

HARDERWIJK De Watertoren, sinds 2016 buiten gebruik, krijgt deze zomer een nieuwe bestemming. Na overleg met Vitens en de gemeente Harderwijk wordt dit Herinneringscentrum Noordwest Veluwe ’40-’45.

In januari heeft Stichting behoud oorlogsherinneringen een impuls subsidie gekregen van de gemeente Harderwijk, die vorig jaar was aangevraagd. Hierna kon het project meteen van start. 

WERKZAAMHEDEN

De buitenmuur is geïmpregneerd (waterafstotend gemaakt) en de wanden zijn gestuukt. ,,Het oude stuukwerk was zo afgebrokkeld dat we in overleg met Vitens besloten hebben de muur tot 2,5 meter hoog opnieuw te stuken. Het impregneren voorkomt bij slagregens dat het water de stenen in trekt”, vertelt initiatiefnemer Pieter Trap (40) uit Ermelo, die schat dat er voor de inrichting ongeveer 50.000 euro nodig is. De grootste kostenpost is de tien glazen vitrines, die door Joris de Graaf op maat worden gemaakt. ,,Elke inhoud verschilt.”

OORLOGSJAREN

Zes vitrines beelden de oorlogsjaren uit, van de Duitse inval in 1939/1940 tot en met de bevrijding in 1945. De andere vitrines bieden ruimte voor andere exposities, zoals van Stichting Oktober 44 uit Putten.

OORLOGSVERHALEN VASTLEGGEN

De stichting van Trap bestaat al vanaf 2017. Hij verzamelt sinds 2016 samen met Arjan Denneman uit Nieuwegein persoonlijke verhalen en belevenissen over de Tweede Wereldoorlog. Deze worden op Facebook en de website gedeeld. 18 vrijwilligers zijn landelijk actief en in de afgelopen zeven jaar zijn tussen 300 en 400 verhalen vastgelegd. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De binnenkant van de Watertoren wordt de komende maanden ingericht als expositieruimte. - Marco Jansen

BIJZONDERE VOORWERPEN

De expositieruimte is voor verhalen en voorwerpen binnen de regionale driehoek Nijkerk-Harderwijk-Apeldoorn. ,,Veel mensen met verhalen hadden ook bijzondere voorwerpen waar ze bijvoorbeeld na overlijden van hun ouders bij het opruimen van het huis een goed thuis voor zochten. Zo is een collectie ontstaan die we graag met een groter publiek willen delen.”

EXPORUIMTE

Een exporuimte vinden voor een schappelijke prijs bleek een zoektocht. Trap raakte in gesprek met Jeroen de Jong, die gevraagd is voor het comité van aanbeveling. Zo kwamen de Watertoren en Vitens ter sprake. ,,De gemeente heeft de bestemming gewijzigd van nuts naar maatschappelijk.”

FONDSENWERVING

Nu de Watertoren de deuren weer opent, trekt dit veel bekijks. ,,Is hier zondagmiddag de deur open, dan trekt dit zo 20-30 mensen naar binnen. De reacties zijn allemaal positief. Nu brengen we ons projectplan onder de aandacht bij fondsen en bedrijven om ons financieel te ondersteunen.”

Plaatsgenoot Jan Carel Schepenaar helpt bij de bebording, Rotaryclub Harderwijk gaat een geldbedrag schenken. Trap hoopt op steun van meer bedrijven, hiervoor komt een sponsorlogobord naast de entree.

BEGRIJPELIJKE TAAL

De Watertoren wordt de eerste en derde zaterdag van de maand van 9.00-13.00 uur opengesteld en is gratis toegankelijk. ,,We leggen in de expositie ook de nadruk op de jeugd; in begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat in de oorlogsjaren is gebeurd. Voor groep 7 en 8 van scholen zijn we ook op afspraak open.”

Info: herinneringscentrum40-45.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie