Marco van Dijk (links) en Jan Carel Schepenaar, de vice-voorzitter en voorzitter van Stichting IJs in Ermelo.
Marco van Dijk (links) en Jan Carel Schepenaar, de vice-voorzitter en voorzitter van Stichting IJs in Ermelo. Foto: Marco Jansen

IJs in Ermelo: overdekte ijsbaan op ‘t Weitje en verwarmde horecatent

25 november 2022 om 19:30 Evenementen

ERMELO Het bestuur van Stichting IJs in Ermelo staat in de startblokken voor een mooi winters evenement op ’t Weitje. De succesvolle eerste editie in 2019 krijgt na twee winters zonder ijsbaan vanaf 30 november een vervolg.

Voorzitter Jan Carel Schepenaar en vicevoorzitter Marco van Dijk zijn ‘enthousiast en euforisch’. Vorig jaar moest het evenement door coronabeperkingen te elfder ure worden geannuleerd, tot teleurstelling van sponsors, vrijwilligers en bestuur. ,,Nu is het moment heel dichtbij dat we op maandag 21 november gaan opbouwen. Er komt een overdekte ijsbaan en volledig ingerichte en verwarmde horecatent”, beloven ze.

VERWARMDE HORECA BRASSERIE SCHOVENHORST

De horeca is open van 10.00 tot 23.00 uur en wordt dit jaar uitbesteed aan Brasserie Schovenhorst. ,,De openingstijden waren zo ruim dat we dit de eerste keer niet konden invullen met het bestuur en vrijwilligers, dus huren we nu personeel in. Zij serveren koffie, gebak, broodjes, snacks, etc. De horeca opbrengst is volledig voor de stichting. Dagelijks regelt een beheerder en bestuurslid alles op en rond de ijsbaan.”

BETAALBARE KAARTJES

Gerekend wordt op de inzet van vijftig vrijwilligers. Schepenaar: ,,We hebben er nog wel een stuk of tien nodig voor kaartverkoop en schaatsverhuur. Een kaartje kost 7 euro inclusief schaatsen. De ijsmeester en beheerder vegen ’s avonds de baan schoon waarna deze wordt opgespoten.” Op de vraag of de gestegen energieprijs voor problemen kan zorgen zegt van Dijk: ,,We hebben een mondelinge toezegging van de gemeente dat we vijf weken op het oude tarief uit 2019 zitten.”

IJS IN ERMELO BEKOSTIGD DOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES

IJs in Ermelo wordt volledig bekostigd door het bedrijfsleven in Ermelo en de bijdrage van maatschappelijke organisaties. Bijna honderd sponsoren steunen het evenement. Schepenaar: ,,We merken dat ze maatschappelijk betrokken willen zijn omdat de ijsbaan voor iedereen is. Dat spreekt mensen aan.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De succesvolle eerste editie in 2019 krijgt na twee winters zonder ijsbaan een vervolg - Eigen foto

SCHAATSEN VOOR GEHANDICAPTEN

Na de sponsoravond op woensdag 30 november wordt de ijsbaan donderdag 1 december geopend met het G-schaatsen. Schepenaar: ,,Voor het gehandicaptenschaatsen worden speciale tijdsblokken vrijgehouden voor groepen bewoners van zorginstellingen. We willen dat blinde mensen met hun begeleiders veilig op het ijs kunnen. We ontvangen bewoners van o.a ’s Heeren Loo en Bartiméus.”

GRATIS SCHOOLSCHAATSEN

Ook is er weer schoolschaatsen in vastgestelde tijdsblokken in de ochtend, waarvoor bijna alle basisscholen in Ermelo en ook Puttense scholen zich hebben aangemeld. Van Dijk: ,,In totaal gaan 2100 kinderen schoolschaatsen. Vorig jaar zouden scholen nog moeten betalen, maar dit keer is het door sponsoren mogelijk dat iedereen gratis mag schoolschaatsen.”

VRIJKAARTEN GEZINNEN MET KLEINE PORTEMONNEE

Rotary Ermelo maakt mogelijk dat ouderen kunnen kijken. ,,Zij halen hen op bij de verzorgingstehuizen en sponsoren koffie en gebak.” Door acties van Rotary Ermelo zijn vrijkaarten gedoneerd aan de Voedselbank voor kinderen uit gezinnen die minder te besteden hebben.

SCHAATSEN MET SINTERKLAAS

Kinderen kunnen op zaterdag 3 december vanaf 14.00 uur Sinterklaasschaatsen en meerdere keren discoschaatsen op zaterdagavond. De kerstvakantie kan er de hele dag van ‘s ochtends 9.00 tot ‘s avonds 22.00 uur vrij geschaatst worden.

BALDÉ BANDEN SERVICE CURLING CUP 

Andere activiteiten zijn de Baldé Banden Service Curling Cup, die op 30 november ‘s avonds start. Er zijn zes voorrondes, de finale-avond is op woensdag 21 december. Van Dijk: ,,Het is een gezellige variant op curling. Er doen 108 teams mee: vriendengroepen, voetbalteams, Ermelose bedrijven; in totaal bijna 1.000 mensen. We zijn nu de officieel de grootste bedrijven curling cup competitie van Nederland.”

Tot slot richt Vanneau Foundation op het terrein een mini expositieruimte in met oude foto’s en maquettes van Ermelo uit de jaren ‘40.

Op zaterdag 7 januari wordt de ijsbaan afgesloten met het smeltfeest voor sponsoren en vrijwilligers.

www.ijsinermelo.nl

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie