Kinderen spelen met de watertafel tijdens het Huis & tuin Event.
Kinderen spelen met de watertafel tijdens het Huis & tuin Event. Veluwe Duurzaam

Huis & Tuin Event trekt 2.500 bezoekers

Evenementen

ERMELO Het Huis & Tuin Event Ermelo vond afgelopen zaterdag plaats. Bedrijven, organisaties en ondernemende burgers lieten deze dag aan bezoekers zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. 

Initiatiefnemers gemeente Ermelo en Veluwe Duurzaam kijken terug op een geslaagde dag: ,,Inwoners hebben meer kunnen leren over warmtepompen, maar ook informatie kunnen opdoen over duurzaam tuinieren. Het aanbod was gevarieerd, dat maakte het zo’n mooi evenement,’’ aldus Hans Broeksema van Veluwe Duurzaam.

Op het evenement kwamen zo’n 2.500 bezoekers af. Zij woonden de presentatie bij over de hybride warmtepomp, volgden de workshop ‘Maak een stappenplan voor je woning – aardgasvrij wonen’, bezochten de kraampjes en genoten ondertussen van muziek en duurzame hapjes en drankjes.

DUURZAME WENSEN Het Huis & Tuin Event stond dit jaar in het teken van het 50-jarig jubileum van de gemeente Ermelo. Inwoners konden daarom hun duurzame wensen voor de komende vijftig jaar laten horen. Zo gaf Ermeloër Jan Schuur aan dat hij het belangrijk vindt dat er voor de toekomstige generatie duurzame maatregelen worden genomen. ,,Kinderen moeten op gras kunnen spelen, in plaats van op tegels. De klimaatverandering gaat hard nu, daarom moeten we iets doen.’’ Ook wethouder Leo van der Velden was aanwezig om uitleg te geven over het belang van verduurzamen. ,,Het opwekken van duurzame energie wordt steeds belangrijker. We kunnen allemaal ons steentje daarin bijdragen. De gemeente neemt bij bouw en verbouw duurzame maatregelen. Voor inwoners hebben we subsidies en leningen wanneer zij willen verduurzamen.’’

BELEVEN Voor alle leeftijden was er genoeg te doen, zien en beleven rondom het thema duurzaamheid. Zo konden bezoekers met plastic afval een sleutelhanger laten 3D-printen. Ook de allerkleinste bezoekers hoefden zich niet te vervelen. Zij leefden zich uit aan de watertafel of knutselden een fantasiedier in elkaar.

TUINCOACHES In de Noord-Veluwe zijn de afgelopen maand tuincoaches gestart. Deze coaches geven inwoners praktische tips over een groene, koele tuin waar plek is voor water. Wethouder Van der Velden reikte tijdens het evenement de certificaten uit aan de Ermelose tuincoaches. Daarmee zijn ze nu officieel tuincoach voor de gemeente en Veluwe Duurzaam.

Veluwe Duurzaam is het onafhankelijke duurzaamheidsloket van de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen hier terecht voor informatie en advies op het gebied van duurzaamheid.

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 12 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 12 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 12 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 12 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 20 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00