Wethouder Enklaar gaf woensdag op de Al Islaah school het startschot voor de Textiel Race 2023.
Wethouder Enklaar gaf woensdag op de Al Islaah school het startschot voor de Textiel Race 2023. Gemeente Harderwijk

Textiel Race 2023 gestart in Harderwijk: leerlingen komen oude kleding en gebruikt textiel aan huis ophalen

16 maart 2023 om 17:24 Duurzaamheid

HARDERWIJK Wethouder Enklaar gaf woensdag op de Al Islaah school het startschot voor de Textiel Race 2023. De Textiel Race is een educatief project in samenwerking met textielinzamelaar Climpex, waarbij scholen van de Noord-Veluwe tussen 20 maart en 13 april de strijd aangaan met textielafval. Het project combineert bewustwording over circulariteit met het inzamelen van (oud) textiel.

Tien scholen uit de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Elburg, Nunspeet en Oldebroek doen mee. Tijdens de race leren leerlingen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. De scholen gaan ook vier weken lang de strijd met elkaar aan. De school die de meeste kleding en oud textiel inzamelt wint een geheel verzorgde schoolreis. En het opgehaalde textiel? Dat wordt hergebruikt en gerecycled.

BUURTBEWONER

Inwoners van Harderwijk kunnen de scholieren ook helpen door (oud) textiel aan te bieden. Via www.textielrace.nlkunnen buurtbewoners tussen 20 maart en 13 april textiel aanbieden door hun gegevens achter te laten. Leerlingen van de deelnemende scholen komen het textiel, op een gewenst moment, aan huis ophalen. Denk hierbij aan een kapotte trui, oude sokken, gordijnen of handdoeken. Als bedankje krijgen inwoners kortingscodes voor verschillende duurzame merken. Zoals LABFRESH, Walra bed- en badtextiel, SKOT Fashion en Loop.a Life.

EEN BETERE WERELD

Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer waardoor het wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in de kast hangen zonder gebruikt te worden. Deze (kapotte) kleding kan vaak prima gerecycled, hergebruikt of gerepareerd worden. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie