!
SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.
SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog. Sijmen Reehoorn

Eindelijk zeilles

6 september 2021 om 16:17 Column

Yes! Eindelijk! Na zeven jaar zeilinstructie te hebben gegeven, krijg ik eindelijk zelf weer eens zeilles. In plaats van instructeur kan ik weer even leerling zijn. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het geweldig om anderen te leren zeilen. Het is heerlijk om te zien hoe mensen gevoel ontwikkelen voor de wind en het water. Ik geniet volop als mijn deelnemers als betere zeilers de boot afstappen dan ze erop kwamen. Ik vind het fantastisch om mijn passie voor zeilen te kunnen delen. Toch vind ik zelf les krijgen nog leuker dan les geven.

Als kleine jongen in een zeilboot was ik hartstikke nieuwsgierig. Ik wilde van elk touwtje weten wat die doet. Ik wilde weten hoe het werkt met de wind en de zeilen. Schippers vonden me vaak leergierig. Ik leerde gretig en had de drang om steeds beter te worden. Tijdens mijn zeilles bleek ik niks veranderd te zijn: mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid kwamen direct naar boven.

Ik krijg les in een laser. Dat is een kleine racezeilboot waar ze ook de Olympische spelen mee varen. Ik ben gewend om in wat grotere stabielere zeilboten te varen, zoals de valk. In plaats van sturen met het roer, mag ik in mijn laser gaan sturen met mijn lichaam. Door mezelf te verplaatsen in de boot, draait de laser de juiste kant op. Ik vind het lastig om dit nieuwe onderdeel van het zeilen direct goed toe te passen. Dat vind ik heerlijk. Het is geweldig om weer te stuntelen in een bootje. Schitterend om weer een onhandige leerling te zijn die van alles mag uitproberen.

Het is sowieso heerlijk om als leerling te leven. Om de ruimte hebben om nieuwe dingen te ontdekken. De durf om vragen te stellen en de moed om fouten te maken. Als ik het idee heb dat ik ergens een leerling ben, voel ik me vrij. Dan heb ik extra veel energie en durf ik de gekste uitdagingen aan te gaan. Daarom vind het zo bijzonder dat Jezus zijn vrienden ‘leerlingen’ noemt. In de Bijbel lezen we dat Jezus meester is zijn vrienden vragen mogen stellen. Jezus’ vrienden maken fouten en zijn toch telkens weer welkom bij Jezus.

Ik vind het fijn dat ik in mijn geloofsleven een leerling ben. Dat ik als nieuwsgierige jongen steeds meer van God mag leren. Of je nu al decennia gelooft of Jezus nog nauwelijks kent: je bent een leerling van Jezus. Dat geeft je ruimte om vragen te stellen. Het geeft je moed om met vallen en opstaan in Jezus’ voetsporen te lopen. Samen kunnen we als leerlingen met onze nieuwsgierigheid en leergierigheid achter onze meester aan.

Sijmen Reehoorn, missionair werker De Regenboog sijmenreehoorn@hotmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie