Op 1 januari doen naar verwachting weer tienduizenden mensen mee aan nieuwjaarsduiken
Op 1 januari doen naar verwachting weer tienduizenden mensen mee aan nieuwjaarsduiken Heidie Duteweert | Unox

Harderwijker Nieuwjaarsduik is terug met hindernissen in water en ijsbad

8 december 2022 om 11:21 Activiteiten

HARDERWIJK Op 1 januari doen naar verwachting weer tienduizenden mensen mee aan nieuwjaarsduiken, die op meer dan 125 plaatsen in het land worden georganiseerd. Op het Strandeiland in Harderwijk kunnen onze bikkels op zaterdag 7 januari weer het koude water in rennen.

In Harderwijk zijn er bij de komende editie twee verschillende duiken.

TRADITIONELE DUIK

Start vanaf het strand met een warming-up die 10 minuten voor de start aanvangt. De organisatie geeft de volgende tips: ,,Kleed je ludiek aan, maak er een feestje van en motiveer je vrienden, familie of team om mee te doen. Daag ze uit! Degene die het meest opvalt in tenue of deelname ontvangt de wisselbeker en mag deze trots een jaar op de vensterbank thuis plaatsen.’’ Deelname is altijd op eigen risico. 

NIEUWJAARSDUIK XTREME

Een iets alternatieve duik met wat hindernissen in het water en de deelnemer sluit af met een korte zit in een heus ijsbad gevuld met ijsklontjes. Het gaat als volgt, aldus de organisatie: ,,Je start in een apart vak en moet 20 minuten voor aanvang in het vak staan. Daarna sluit dit vak. Je krijgt een korte instructie hoe je omgaat met deze wat meer uitdagender duik. Je doet wel mee met de warming-up die 10 minuten voor aanvang begint, maar stroomt vanaf een apart vak in op het parcours. Het parcours is de uiterste buitenkant van het normale parcours en is afgezet met hekken. Je komt een paar hindernissen tegen (kurken) waar je geacht wordt onder door te gaan.’’

Om 12.00 start het programma in Harderwijk. Via de website van de Harderwijker Nieuwjaarsduik kunnen belangstellenden zich aanmelden.

TERUG NA CORONA

Na twee jaar afwezigheid staat iedereen in Nederland als vanouds te trappelen om met zijn allen een duit te nemen. Een moment waar lang is naar uitgekeken. 

Vanwege corona kon het traditionele evenement twee keer helaas niet doorgaan. De organisatie bood daarom de afgelopen 2 jaar een alternatief door Noordzeewater te verpakken in soepblikken, zodat mensen gewoon konden ‘thuisduiken’: de zogenoemde Nieuwjaarsduik uit Blik. Het bleek een groot succes. Een mooi alternatief, maar over 3 weken kan het gelukkig weer als vanouds: na een zinderende aanloop de zee, een plas of meertje inrennen.

OVERAL IN NEDERLAND KAN MEN DUIKEN

Alex Schuttert voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland: ,,Zoals ieder jaar wordt er op meer dan 125 locaties in Nederland een nieuwjaarsduik georganiseerd. Hier rennen tientallen tot duizenden bikkels het koude water in. Ook het ‘thuisduiken’ wint sinds corona aan populariteit. Dat doe je door een blik koud water met een snufje zout over je heen te gieten. Gewoon in de achtertuin, op je balkon of in de badkuip.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Ook op nieuwjaarsduik.nlzijn alle Nieuwjaarsduik-locaties te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie