!
Burgemeester Harm-Jan van Schaik op de veiligheidsdag.
Burgemeester Harm-Jan van Schaik op de veiligheidsdag. Wijnand Kooijmans

Natuurbranden sneller ontdekken

11 oktober 2021 om 09:24 Activiteiten

HARDERWIJK De inzet van drones moet er toe leiden dat natuurbranden sneller worden ontdekt en worden bestreden. Dat zegt burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk tijdens de veiligheidsdag op het terrein van de brandweerkazerne.

Wijnand Kooijmans

Volgens hem is er voldoende aandacht voor natuurbranden. Onder meer is hiertoe een 4X4 voertuig bij de  brandweer in Hierden gestationeerd waar men in natuurgebieden beter uit de voeten kan. Er wordt ook flink geoefend op het bestrijden van branden in de natuur.

Van groot belang wordt ook de preventie gevonden om mensen bewust te maken dat de natuur een kwetsbaar gebied is als het gaat om branden. Door de klimaatverandering is het ook van belang te kijken naar de beschikbaarheid van water. Dat maakt, zo zegt Van Schaik, het wellicht noodzakelijk meer waterwagens aan te schaffen bij de brandweer. Daarnaast kan een helikopter worden ingezet die in ’t Harde aanwezig is. Ook wil hij een oproep doen aan mensen zich beschikbaar te stellen voor de vrijwillige brandweer. ,,We hebben nog steeds mensen nodig.” Dat geldt ook voor het duikteam. ,,We investeren flink in opleidingen.”

UNIEK De veiligheidsdag wordt door hem een vrij uniek gebeuren genoemd. Mede door de brede aanwezigheid van hulpdiensten en wat daaraan is verbonden. 

Van Schaik bracht een bezoek aan de veiligheidsdag, samen met de kinderburgemeester Daan Boersma. ,,Je merkt dat veel mensen het ook gewoon leuk vinden een kijkje in de keuken te nemen bij brandweer en politie.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie