!
Vrijwilligers Bert van Plateringen, Geert Terpstra en Hennie Sneevliet van de Harderwijkse Molen Stichting voor Molen De Hoop.
Vrijwilligers Bert van Plateringen, Geert Terpstra en Hennie Sneevliet van de Harderwijkse Molen Stichting voor Molen De Hoop. Marco Jansen

Proeven van historie en lekkers

6 september 2021 om 16:26 Activiteiten

HARDERWIJK Molen De Hoop is één van de zeven locaties die tijdens Open Monumentendag op 11 september bezocht kunnen worden. Vrijwilligers van de Harderwijkse Molen Stichting vertellen over de geschiedenis en laten afgebakken producten proeven uit de bakkerij.

Marco Jansen

Zo worden er Harderwijker kokosbolletjes gemaakt in de winkel. Een Belgisch recept waar bakker Geert Terpstra tegenaan liep. ,,Het heeft een hoog percentage kokos en weinig suiker. Samen met het ei is het makkelijk in een emmer klaar te maken en in de winkel af te bakken. We gaan ook speculaas maken met een machine uit 1902. Ook promoten we de luxe bourbon-vanille pannenkoekenmix. We willen geur en beleving overbrengen om mensen naar binnen te trekken.’’

In de bakkerij worden diverse soorten broodjes gebakken. Bezoekers kunnen van het deeg een broodje vormen, vouwen of vlechten onder begeleiding van patissier Martin de Baart en broodbakker Jan Petersen. Kinderen mogen met Harderwijkse molen- en visstekertjes koekjes steken uit een brok deeg. Wie rondloopt in de bakkerij bevindt zich in een historisch museum met oude machines, koektrommels en uitleg over hoe bakkers vroeger hun producten maakten. 

Over de geschiedenis van Molen De Hoop kan molengids Hennie Sneevliet veel vertellen. Wie langs de molen loopt, ziet twee halve molenstenen liggen uit de eerste periode vanaf 1778 toen de molen in Weesp een moutmolen was voor de brandewijn stokerijen. In 1913 werd de molen gedemonteerd en verhuisd naar Oldenzaal. ,,Daar stond hij in een industriegebied en deed dienst als korenmolen. Hij is daar op 28 juli 1914, de eerste dag van de Eerste Wereldoorlog, gaan draaien voor de familie Regerink. Dat was de opa van de huidige eigenaar, een verkoper van allerlei diervoerders. Daar hebben we de twee halve molenstenen van gekregen en een blok Bentheimer zandsteen, dat destijds in Oldenzaal diende als fundering.’’

De molen werd in 1993 gedemonteerd en na restauratie van de onderdelen in 1998 opgebouwd aan de Havendijk. Hij vertegenwoordigt de vele molens die in de loop der eeuwen in en om de stad stonden.

Molen De Hoop is vernoemd naar zijn voorganger die van 1917 tot 1969 aan de Grote Oosterwijck achter de stadsmuur stond. De voorloper was de Meermin, die op de plek stond waar nu het Huis van de Stad staat. Sneevliet: ,,Deze molen, in de volksmond de Meulenbarg, werd in 1909 door de bliksem getroffen en brandde af. De molen werd uit het verzekeringsgeld herbouwd aan de Grote Ooijsterwijck en was in gebruik als graanmolen. Egbert den Herder, eigenaar van het naastgelegen restaurant IJsselmeer, bouwde de molen om tot restaurant. In 1969 brandde dit af en is niet meer herbouwd.”

Molen De Hoop aan de Havendijk draait nog steeds. Er wordt mais gemalen dat voor veevoer is bestemd. In het najaar is de molen op woensdag en zaterdag open. Bert van Plateringen, sinds juni bestuurslid: ,,We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor de winkel, gidsen en molenaars, want hoe meer we hebben, hoe vaker de molen open kan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie