!
Het Open Doors Bezoekers Centrum in Ermelo.
Het Open Doors Bezoekers Centrum in Ermelo. Open Doors

Open Doors opent museum

8 oktober 2021 om 09:44 Achtergrond

ERMELO Op zijn 27ste reist Anne van der Bijl in een Volkswagen Kever naar Polen waar zijn christelijke geloofsgenoten lijden onder het communistische regime. Hij smokkelt in het geheim bijbels mee. Dit markeert in 1955 het begin van het werk van Open Doors. De oude Volkswagen Kever staat nu tentoongesteld in het nieuwe bezoekers- centrum in Ermelo, waar het college op 5 oktober een rondleiding kreeg. Het is eind juni geopend en er kwamen al ruim 1500 mensen.

Marco Jansen

Het pand van Open Doors aan de Harderwijkerweg 136 is in coronatijd geheel vernieuwd en als museum ingericht. Alleen de oude garage, waar voorheen een aardappelsorteermachine stond, is blijven staan. Onder deze dekmantel werden in de tijd van het IJzeren Gordijn auto’s met dubbele bodems gebouwd om bijbels naar Rusland en Oost-Europa te vervoeren. Die moesten de grens passeren, een operatie die niet zonder gevaar was. In de hoogtijdagen gingen er 30-40 voertuigen op pad met een uniek verstopsysteem zodat de smokkelwaar niet herkend werd. Ook in Ermelo werd er lange tijd undercover geopereerd. Buren dachten later dat er een caravanbedrijf gevestigd. Vooral in de zomers werden er vele auto’s en campers door monteurs fulltime gereviseerd en voorzien van nieuwe bijbels. Het was een drukte van jewelste, maar niemand wist het.


EILANDEN Cor Beukema uit Ermelo, nu woonachtig in Amerika, heeft de meeste bijbels gesmokkeld. Hij bracht duizenden bijbels tegelijk in een vrachtwagen naar Rusland en heeft de meeste bijbels naar Roemenië gebracht. Dat is de reden waarom een Roemeense bijbel in één van de nieuwe muren van het bezoekerscentrum is ingemetseld. De expositieruimte heeft verschillende eilanden: een deel van een gevangenis, een smokkelauto, een geheime drukkerij en een gedeelte van de studeerkamer van Anne van der Bijl. ,,Dit museum is ingericht door Johan Batenburg, die ook het Leger des Heils museum op de Wallen heeft gebouwd. Alles is heel professioneel ingericht en interactief gemaakt voor jongeren en kinderen. Zij krijgen een koffertje mee met een ‘Sherlock Holmes vergrootglas’ en smokkelboekje voor een speurtocht door het museum. Ze krijgen een sticker voor een goed beantwoorde vraag en aan het eind een smokkeldiploma’’, vertelt Peter Koopmans tijdens de rondleiding.


PROJECT PAREL Er zijn diverse smokkelsystemen te ontdekken: smokkeljassen, gasflessen, auto’s met dubbele bodems en wanden. Op een tijdlijn zijn de projecten te zien. ,,We hebben ons beperkt tot de hoogtepunten, zoals Project Parel in 1981, toen er in één nacht meer dan 1 miljoen bijbels naar China zijn vervoerd’’, aldus Koopmans. Hij heeft om veiligheidsredenen een andere naam aangenomen omdat hij voor dit werk in onveilige gebieden komt. ,,Ik reis veel naar het Midden- en Verre Oosten. Ik ken de mensen daar en weet dat ze om bijbels, bijbelse lectuur of gewoon om aandacht vragen.’’

Koopmans uit Ermelo is 63 jaar en was 23 toen hij in 1982 betrokken raakte bij de operatie. Van der Bijl is voor hem een inspirerend voorbeeld. ,,Hij kwam uit Noord Holland en is in Ermelo aan de Putterweg terecht gekomen. Hij fietste hier langs, zag de aardappelsorteerfabriek en kocht in 1974 het huis ernaast. Inmiddels is hij 93 en woont in Harderwijk.’’

Open Doors is in steeds meer landen – inmiddels meer dan 60 - aan de slag gegaan om vervolgde christenen te bemoedigen. Noord-Korea geldt al jaren als de moeilijkste plek voor christenen; als je hier een bijbel hebt en wordt betrapt, kom je in de gevangenis.

De kerk heeft in Syrië en Irak geleden onder de terreur van Islamitische Staat. De geblakerde avondmaalsbeker van Pastor Tabeth uit Irak is hier het bewijs van en staat in één van de vitrines. Aan een muur hangt een door IS vernield kerkraam uit Irak als symbool voor het lijden van christenen in het Midden-Oosten. Het werk van Open Doors is dan ook nog steeds actueel en anno nu harder nodig dan ooit, stelt persvoorlichter Marjon Snel. ,,Er worden wereldwijd meer dan 300 miljoen christenen vervolgd.’’

Het museum verwijst vooral naar het verleden; tegenwoordig maakt Open Doors gebruik van moderne techniek. Snel: ,,In veel landen is er een gesloten systeem en biedt het internet de kans om informatie door te geven.”

Peter Koopmans met de oude volkswagen en zijn inspirator Anne van der Bijl
Het Ermelose college overhandigde een Ermelose vlag aan directeur Maarten Dees.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie