!
Winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2023, Reukema.
Winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2023, Reukema. Foto: Marlous Krul - Studio Velix

Reukema/Myne Harderwijk wint Veluwse Innovatieprijs: digitale recylingfabriek uitgekozen tot het beste vernieuwende idee

6 juni 2023 om 14:30 Zakelijk

HARDERWIJK Reukema/Myne Harderwijk heeft de Veluwse Innovatieprijs 2023 gewonnen. Hun innovatie van een digitale recylingfabriek werd door de vakjury uitgekozen tot beste vernieuwende idee om metaal te sorteren, waardoor het niet meer hoeft te worden verscheept naar China. De CAI Challenge 2023 werd gewonnen door ’s Heeren Loo uit Ermelo voor de Novi smartlamp in een woonzorglocatie voor effectievere ouderenzorg.

Net als vorig jaar was de uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek. Zeven genomineerde bedrijven werden gepresenteerd met een video en een interview op het podium. Naast Reukema uit Harderwijk waren dit ook de Ermelose ondernemingen Van Dalfsen, dat ‘tweede keus’ schapenwol verwerkt tot wolpellet als bodemverbeteraar dat water vasthoudt en de biodiversiteit verbetert. Routelogic uit Ermelo bedacht een eigen algoritme dat efficiënt routes berekent wat o.a. CO2-reductie bespaart. Ook Van Bilsen uit Ermelo was genomineerd, voor een onbemande productielijn assembleren en verspanen inclusief laden en lossen om zo de concurrentie met het verre oosten aan te kunnen.

De jury was echter unaniem van oordeel dat Reukema/Myne met het circulair maken van gemengde metalen het best voldeed aan de vier gestelde criteria: reikwijdte van de innovatie, economische schaalbaarheid, bijdrage aan circulariteit en kennisdeling door samenwerking met derden. „De innovatie is nieuw op de wereld, internationaal uit te rollen en levert nagenoeg volledige circulariteit op (grondstof voor een volgend product). Ook is er met andere partijen samengewerkt”, motiveerde juryvoorzitter Ronald Cleijsen het besluit.

DIGITAAL SORTEREN

„Dit is een mooie motivatie om door te gaan en ook een erkenning dat we op de goede weg zijn en iets unieks aan het neerzetten zijn. Het gaat nu echt beginnen”, reageerde Martijn van de Poll, algemeen directeur bij Reukema, nadat hij de award in ontvangst had genomen. De ontwikkeling is ruim 7 jaar geleden al ingezet. „We zijn begonnen in een tent met een experiment. Nu staat er een volwaardige digitale productiefabriek van 15 meter hoog, 40 meter lang en 15 meter breed. De testlijn draaide al, dinsdag 6 juni gaat de fabriek draaien. Wij kopen van 500 lokale inzamelaars in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk voorgesorteerde metaaldeeltjes op. Dit is bouw- en sloopafval, productieafval, consumentenafval, verkeersborden, fietsen, pannen, etc. We gebruiken veel digitale data om elk deeltje metaalaanval in het juiste vakje te scheiden. Doordat computers nu veel sneller zijn, kan dat tegen lagere kosten en hoeven we niet meer uit te besteden aan China. Wij maken nu alles ‘op recept’, want voor elke toepassing heb je een andere legering (samenstelling) nodig. We leveren grondstoffen voor bijvoorbeeld het frame van fietsen van Trek, een lokale klant. Voor ze naar Trek gaan, wordt het metaal gesmolten bij Zalco in Zeeland. Ook zijn we bezig met warmteketels en in gesprek met een autofabrikant.”

CAI CHALLENGE

De CAI Challenge ging tussen ‘s Heeren Loo (Mobi Smartlamp) en Flexyz (luchtkwaliteitssensor op laadpalen). De slimme lamp signaleert met een radar als cliënten onrustig worden en zo kan op tijd worden ingegrepen als een oudere bijvoorbeeld valt. Zo kan ‘s nachts betere zorg verleend worden en dit zal de werkdruk ook verlagen,want negentig procent van de meldingen zal door deze technologie juist zijn”, legde persoonlijk begeleider Freddy Weerheim op het podium uit. De CAI Challenge is dit jaar voor het eerst en bedoeld voor het aandragen van digitale oplossingen en ideeën die bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Directeur Edo Kweldam vond de innovatie van ‘s Heeren Loo de beste omdat deze niet alleen de zorg verbetert, maar ook efficiënter zal laten plaatsvinden. Ook het sensorhotel van Flexyz heeft volgens hem potentie. Door gebruik te maken van het CAI-glasvezelnetwerk kan de data worden opgehaald om op wijk- en straatniveau bijvoorbeeld de fijnstof te meten en er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het beheer van de data moet nog wel worden geregeld. Kweldam beloofde beide ideeën verder te helpen door het netwerk beschikbaar te stellen en onder de aandacht van mensen te brengen.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


‘s Heeren Loo werd winnaar van de CAI Challenge 2023. - Foto: Marlous Krul - Studio Velix

PUBLIEKSPRIJS

De uitreiking van de publieksprijs kreeg nog een staartje. Aanvankelijk was RouteLogic uit Ermelo uitgeroepen tot winnaar met de meeste stemmen, maar het bleek dat er veel meer stemmen waren uitgebracht dan dat er deelnemers aanwezig waren in de zaal. Daardoor werd achteraf besloten om ook Bakkerij Schuld uit Oldebroek, de nummer twee met aantal, de publieksprijs toe te kennen.

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie