!
Het afgesloten terrein van Vitens moet de wijk Wittenhagen veiliger maken
Het afgesloten terrein van Vitens moet de wijk Wittenhagen veiliger maken Wijnand Kooijmans

Zandlaan ontsluitingsweg voor het vrachtverkeer

15 oktober 2021 om 11:05 Verkeer en vervoer

HARDERWIJK De wijk Wittenhagen moet worden ontlast van vrachtverkeer van en naar de bedrijven aan de Zandlaan. De kosten van een nieuwe ontsluiting moeten worden gedragen door de ondernemers welke hier zijn gevestigd.

Wijnand Kooijmans

De gemeenteraad van Harderwijk wordt gevraagd een budget te reserveren voor de begeleiding van de ontwikkeling van het plan en de wijziging van het bestemmingsplan. Het gaat om 150.000 euro.

De bedrijven worden nu ontsloten door de wijk Wittenhagen en dat vindt het college van burgemeester en wethouders niet wenselijk en potentieel gevaarlijk. In gesprekken met de ondernemers is medio 2020 al een ontsluiting besproken waarbij de afrit van rijksweg A28 wordt omgebogen en waarbij er vanuit het gebied een toe- en afrit wordt gerealiseerd die aansluit op de N302, de provinciale verbindingsweg tussen rijksweg A28 en Flevoland.

POSITIEF De ondernemers hebben hierop positief gereageerd. De huidige bestemming biedt voor de ondernemers weinig ruimte, waardoor een aantal locaties al langere tijd braak liggen. Van de ondernemers wordt een bijdrage gevraagd welke aansluit bij de waardeontwikkeling van hun eigendom. Insteek dat de twee grootste belanghebbende partijen bij een ‘ja’ de financiering van de ontsluiting voor hun rekening te nemen. Zij zijn voor 74 procent de partijen welke het meeste baat hebben bij een nieuwe ontsluiting. Beide ondernemers hebben hun medewerking toegezegd.

De overige 26 procent moet worden betaald door de kleinere houtbedrijven. Deze bedrijven zijn minder kapitaalkrachtig en willen de huidige bedrijfsvoering voortzetten. Zij maken dan ook pas op langere termijn gebruik van de functieverandering. Daardoor kan meer grip op de ontwikkelingen in dit gebied worden verkregen. De nieuwe eigenaar van het perceel houdt de mogelijkheid tot verkoop open maar wil ook actief meewerken aan de doelstellingen van de gemeente om ruimte te maken voor een andere ontsluiting. Zij wil hier een logistieke functie aan geven.

Het bedrijf Beelen is duidelijk gemaakt dat ruiling van haar deel met een ander perceel voor afvalverwerking niet aan de orde is. Dit is inmiddels geregeld. Het bedrijf heeft een optie op een perceel op bedrijventerrein Lorentz III in Harderwijk zonder dat er een koppeling ligt met de Zandlaan.

Door het realiseren van een hoogwaardige ontsluiting komt er aan de A28 een bedrijfsterrein beschikbaar van ongeveer vijftien hectare. Gezien de druk op de bestaande terreinen is de opwaardering van het bestaande terrein naar een meer marktconform bedrijventerrein een welkome toevoeging, zo geeft het college aan.

De huidige ontsluiting via de Van Speijklaan wordt afgewaardeerd naar een fietsverbinding, mede ook om sluipverkeer naar de nieuwe ontsluiting tegen te gaan. Dit deel van het plan moet nog nader worden uitgewerkt. Rijkswaterstaat heeft ook de benodigde medewerking toegezegd. De totale kosten van de realisering van de nieuwe ontsluiting wordt geraamd op rond de zes miljoen euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie