!
Afbeelding
Pixabay

College Harderwijk: ‘Problemen inzamelen afval zijn opgelost’

27 september 2022 om 10:00 Politiek

HARDERWIJK Het grootste deel van de problemen rond de inzameling van afval waren voor 1 augustus opgelost. Dat antwoord het college van burgemeester en wethouders op vragen van de fracties van de Partij van de Arbeid, VVD, Gemeentebelang, SGP en GroenLinks.

De ergste problemen hebben zich voorgedaan rond de ondergrondse containers, de afhandeling van klachten en meldingen en rond de afvalpas en afvalapp. De problemen met de ondergrondse containers werden vooral veroorzaakt door niet functionerende paslezers waardoor deze niet werden gelezen en de containers niet open gingen. Maar ook kon hierdoor soms afval gratis worden weggegooid. Reden was het faillissement van de leverancier van de paslezers. Na het overnemen van de werkzaamheden door een nieuwe leverancier waren de problemen snel opgelost.

De problemen rond de afhandeling van klachten en meldingen en over de afvalpas en afvalapp worden door het college toegedicht aan gewenningsproblematiek. Het niveau van het aantal klachten en meldingen en vragen van bewoners over de afvalinzameling ligt inmiddels weer op het niveau van voor de invoering van het Diftar systeem.

Alle meldingen en vragen zijn inmiddels beantwoord. Indien noodzakelijk is de afvalcoach naar mensen toegekomen om met hen de situatie te bespreken. Problemen met afvalpassen en koppelingen met containers zijn door inzamelaar Aconov opgelost.

De meeste vragen die nu nog binnen komen hebben betrekking op de verzamelcontainers voor groente-, fruit- en tuinafval bij de hoogbouw. De plaatsing van deze containers loopt nog. De laatste wordt op korte termijn geplaatst. 

Het aantal afvaldumpingen is terug naar het niveau van voor de invoering van Diftar. Onder meer door de verruimde openingstijden van de milieustraat en de mogelijkheid PMD afval apart weg te gooien. Doordeweeks zijn er geen wachttijden, in het weekend zeer beperkt. Voor het opruimen van zwerfafval draait nog het project wijkhelden.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie