!
Afbeelding
Pixabay

Dreigende schadeclaim voor gemeente Harderwijk

5 juli 2022 om 14:48 Politiek

HARDERWIJK Een door de rechtbank ingeschakeld bureau heeft berekend dat de gemeente Harderwijk een schadevergoeding zou moeten betalen van 172.800 euro aan Floris van Maanen als eigenaar van de panden Verkeersweg 1 en 3 in Harderwijk.


Het gaat om het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Groot Sypel’. Van Maanen vindt dat hij hiervan schade heeft ondervonden. Door het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk werd na het indienen van de claim een onafhankelijk adviesbureau ingeschakeld. Dat kwam tot de conclusie dat de waarde van de panden met honderdduizend euro is gestegen.

Tegen dat besluit is door Van Maanen bezwaar aangetekend. Dat is in eerste instantie behandeld door de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente. Die oordeelde dat het college juist had gehandeld, zij het dat de motivering van het besluit de aanvraag af te wijzen beter moest worden onderbouwd.

Van Maanen besloot daarop naar de rechter te stappen. Tijdens de zitting gaf de rechter aan dat het bureau haar werk niet goed heeft gedaan en hij om die reden zelf een deskundige aanwees. Dat heeft geresulteerd in het bedrag dat de gemeente in de ogen van dit bureau moet betalen.

Het college is van oordeel dat dit verslag eveneens fouten bevat en gaat een reactie sturen aan de rechtbank. Uiteindelijk is het daarna aan de rechter een definitieve uitspraak te doen. Indien dit negatief uitvalt kan de gemeente nog de stap maken naar de Raad van State.

De kwestie van de planschade speelt naast het besluit tien jaar hier een indoorspeeltuin te vestigen voor hier woningbouw komt. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie