!
Afbeelding
Pixabay

Geen woning aan Tabaksweg in wijk Frankrijk meer

5 juli 2022 om 14:00 Politiek

HARDERWIJK Aan de Tabaksweg mag geen nieuwe woning meer worden gebouwd. Een verzoek hiertoe wordt door het college van burgemeester en wethouders afgewezen.

Het college vindt niet dat er naast de bestaande woningen aan deze weg nog nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. De Tabaksweg wordt gezien als een waardevol cultuurhistorisch ensemble van historisch, veel monumentale, boerderijen waarbij open ruimten een belangrijke rol spelen. Een verdere verdichting van de bebouwing wordt als absoluut onwenselijk gezien.

Dat is ook reden geweest om al in 2017 een vergelijk initiatief op een ander perceel aan de Tabaksweg af te wijzen. Voor de gehele Tabaksweg is er in het verleden voor gekozen om het bestaande, landelijke open karakter te handhaven. Afwijken van die gemaakte keuze zou, zo stelt het college, het karakter van de Tabaksweg bezien van stedenbouwkundig en cultuurhistorisch oogpunt te veel aantasten. 

In de loop der tijden zijn enkele open plekken toch bebouwd. Hierdoor is het open karakter vooral nog in het zuidelijk deel van de Tabaksweg zichtbaar en is er in het noordelijke deel wat minder sprake van een open karakter. Maar, zo vindt het college, op een gegeven moment is het maximum bereikt omdat anders het karakter van de Tabaksweg geheel verloren gaat. 

Gewezen wordt op het feit dat bij een ander initiatief aan de Tabaksweg waarbij medewerking werd gevraagd voor het slopen van bestaande bebouwing in ruil voor twee extra woningen ook negatief is geadviseerd. Waar de aanvrager verwijst naar een situatie aan de Boomkamp waar wel een extra woning is gebouwd geeft het college aan dat hier sprake was van het benutten van de mogeliijkheden die al in het bestemmingsplan waren vastgelegd. 

Aan de Tabaksweg is daarvan geen sprake. Het college vindt dat de aanvraag geen verbetering betekent van de woonvisie van de gemeente.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie