!
Afbeelding
Pixabay

Hulpmiddelen zijn sneller beschikbaar

18 mei 2022 om 10:00 Politiek

HARDERWIJK Met het ondertekenen van twee convenanten wil de gemeente Harderwijk het verstrekken van hulpmiddelen verder verbeteren. Dit omdat inwoners voor hun persoonlijke en sociale functioneren sterk afhankelijk zijn van adequate hulpmiddelen die snel beschikbaar zijn.

Dit wordt ook als belangrijk gezien om overbelasting van gezinsleden en mantelzorgers te voorkomen. Het college wil daarom snel passende hulpmiddelen inzetten voor cliënten die zijn aangewezen op de gemeentelijke dienstverlening.

Het gaat om twee convenanten. Eén voor de inzet van maatwerk bij complexe hulpmiddelenvragen en één voor het meeverhuizen van hulpmiddelen bij verhuizing. Bij de opstelling van de convenanten zijn de gemeenten betrokken geweest maar ook de leveranciers van hulpmiddelen, revalidatiezorg, zorgkantoren en cliëntenorganisaties.

 Door de gezamenlijke afspraken tussen de verschillende partijen ervaart de inwoner of zijn/haar ouder dat ze met minder partijen te maken hebben en één casemanager in het geval dat het een complexe aanvraag betreft. Volgens het college wordt hiermee het maximale maatwerk bevordert. 

De kinderen met (ernstige) meervoudige verstandelijke en lichamelijke beperkingen die door hun ouders thuis worden verzorgd, vormen één van de doelgroepen van het convenant. Juist bij deze doelgroep, waarbij er vaak veel verschillende hulpmiddelen uit meerdere sociale domeinen nodig zijn, die bovendien vaak vervangen en aangepast moeten worden aan de groei van het kind, kost het de ouders heel veel tijd en geduld om alle benodigde hulpmiddelen te regelen. De gemeente, leverancier, zorgkantoor en/of zorgverzekeraar zorgen in complexe situaties nu gezamenlijk voor een eenduidig en vast aanspreekpunt voor de cliënt die verantwoordelijk is voor de aanvraag. 

Gemeenten, verzekeraars en zorgkantoren behouden hun eigen verantwoordelijkheid. Alle betrokken partijen kennen de afspraken en dienen ernaar te handelen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie