!
Afbeelding
Foto Wikimedia Commons

Hoe zorg je voor meer leven in je tuin?

9 juni 2022 om 19:31 Partnercontent

Sinds de straten en groenstroken nog groener geworden zijn, heb je misschien enkele nieuwe bezoekers opgemerkt. Egels zijn misschien teruggekeerd naar een stadsstraat, of je hoort vogels luid en trots zingen voor je raam. Maak van je achtertuin een veilige haven voor de natuur om nog dichter bij je plaatselijke dieren te komen. Hier lees je een aantal manieren waarop je vogels, insecten en dieren in je tuin kunt helpen. 

Inheemse planten introduceren in je tuin is een van de mooiste dingen die je er voor kunt doen. Tuinen bevatten vaak een gevarieerd aanbod van niet-inheemse planten die concurreren met inheemse wilde bloemen. Deze planten mogen aantrekkelijk lijken, maar onze bestuivers geven de voorkeur aan inheemse planten waarop ze geëvolueerd zijn om zich te voeden. Help onze bestuivers dit voorjaar dus een handje door wat zaadjes van gewone klokjesbloem te planten. Misschien kweek je zelfs wat inheemse Nederlandse planten waar zowel jij als de dieren in je omgeving baat bij hebben!

Vogels zijn een cruciaal element van de ecologie in je tuin

En het verstrekken van vogelhuisjes en voer kan ze helpen floreren. Zet je vogelhuisjes op een hoge plank op een beschutte plaats. Geef eiwitrijk voer, zoals vetbollen, in de lente. De winter is de optimale tijd om zaden te planten. Als er katten zijn, zet je voederhuisje dan in de buurt van een dikke struik om de vogels beschutting te geven. Zorg dat ze buiten bereik van katten zijn en op een plaats waar je er niet te vaak langs hoeft. Mooie vogelhuisjes online kopen kan snel en eenvoudig!

Geef je gras een kans om te groeien

Je gras de kans geven om te bloeien ondersteunt de bloei van wilde bloemen en beschermt tegelijk de wilde dieren die je tuin als “thuis” beschouwen. Kikkers, salamanders, deurmuizen, en wormen zijn maar enkele van de kleinere beestjes die schade kunnen ondervinden als je gras gemaaid wordt. Langer gras biedt meer leefruimte voor kruipend ongedierte, maar ook voor amfibieën en kleine dieren. Waar Harderwijk de toegang tot de publieke buitenruimte verbetert, zou je dat zelf ook kunnen doen voor het leven in je tuin.

Klimplanten kweken

Voor dieren is klimop een uiterst waardevolle plant. Voedsel en stuifmeel zijn er in overvloed, zowel in de bloei als in de zaden. De plant dient ook het hele jaar door als onderkomen voor vogels en insecten. Verschillende rozensoorten zijn ook goede klimplanten voor dieren.

Bloemen kweken

Bloemen zijn mooi en geven kleur en geur aan je landschap. Ze dienen ook als voedselbron voor allerlei insecten. Door kleur te verzekeren van de lente tot oktober, kweek je zo veel mogelijk soorten. Als het enigszins mogelijk is, gebruik dan inheemse soorten.

Zorg voor oudere bomen

Als je tuin te klein is voor reusachtige bomen, overweeg dan er een paar in de buurt te planten en de bomen die er al staan te beschermen - grote straatbomen bieden een kritieke habitat voor een verscheidenheid van wezens die in omringende tuinen kunnen foerageren. Tuinranden worden zelden door wilde dieren gerespecteerd, dus probeer je persoonlijke perceel te beschouwen als deel van een groter netwerk van met elkaar verbonden tuinen en groene ruimte.

Graaf een vijver als dat mogelijk is, maar een bak met water volstaat ook

Een vijver aanleggen, hoe klein ook - een enorme pot of zelfs een omgekeerd vuilnisbakdeksel op een uit de weg liggende plaats is voldoende - is de eenvoudigste methode om een tuin een dierlijke meerwaarde te geven. Voeg liever geen vissen toe aan een vijver die vooral voor dieren is (ze eten alles wat beweegt), en als je de drang kunt weerstaan, laat dan waterplanten op eigen kracht koloniseren. Zorg ervoor dat vijvers minstens één schuine kant hebben, zodat dieren er gemakkelijk uit kunnen. De meeste dieren, ook amfibieën zoals salamanders en kikkers, verkiezen ondieper water.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie