!
Afbeelding
Foto Pixabay

Welke isolatie kies je voor jouw woning?

3 mei 2022 om 14:33 Partnercontent

Met isolatie kun je jouw woning isoleren en bespaar je aanzienlijk op je energiefactuur. Deze manieren van isoleren zijn snel uit te voeren en zorgen voor een warmere woning waardoor de stookkosten laag blijven. Er zijn verschillende soorten isolatie, zo is er bijvoorbeeld isolatie voor het dak en isolatiemateriaal voor muren. Het verschil is dat bij dakisolatie een isolerende laag tegen of in het dak wordt aangebracht, zoals de naam al aangeeft, en bij isolatie voor muren wordt er een isolatielaag aangebracht in de spouw. Maar wat is nou de juiste isolatie voor het isoleren van jouw woning?

De beste isolatie voor het dak

Bij dakisolatie kun je de isolerende laag die aangebracht wordt op het dak zien. Doordat iedereen andere eisen en wensen heeft is er veel keuze in de manier van isoleren en het materiaal. De meest gebruikte en standaard mogelijkheid is om te kiezen voor een isolatie zonder afwerking, deze wordt aan de binnenkant van het dakbeschot aangebracht. De isolatielaag betreft doorgaans PIR platen of gespoten PU-schuim. Het PU-schuim wordt ook wel isolatieschuim genoemd en is altijd luchtdicht doordat het zich uitzet tegen het dakbeschot. Ook is het, afhankelijk van het soort dak dat jouw woning heeft, mogelijk om het dak met folie te isoleren. Folie en PIR platen zullen wel met bijvoorbeeld aluminiumtape nog luchtdicht gemaakt moeten worden. Als je liever een je dak geïsoleerd wilt hebben mét afwerking wilt, kun je kiezen voor dakisolatie met afwerking. Hiervoor worden vaak geïsoleerde platen met een afwerking van gips voor gebruikt, de platen worden tegen elkaar aan geplaatst en met een deklat wordt gezorgd voor een mooie afwerking. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat afgewerkte isolatie duurder is dan de onafgewerkte variant.

De beste isolatie voor muren

Wat de beste isolatie is voor de muren van jouw woning hangt af van het soort woning dat je hebt en jouw wensen. De isolatie die in muren wordt gespoten wordt spouwmuurisolatie genoemd. De meest gebruikte materialen voor het isoleren van muren zijn mineraal glaswol en EPS isolatieparels. Mineraal glaswol wordt in de spouw geplaatst onder hoge druk, vervolgens zet de laag zich egaal uit en verzakt deze niet. Het is een wol product dat uit gerecycled glas gewonnen wordt en is waterafstotend door de siliconen laag die dit materiaal heeft. Mineraal glaswol zorgt ook voor een goede akoestische isolatie. EPS parels worden ontwikkeld uit geëxpandeerd polystyreen, de parels worden verlijmd in de spouw aangebracht en verzakken eveneens niet. Ook de EPS parels zijn waterafstotend. Als derde optie is er ook nog het isolatieschuim. In tegenstelling tot de schuimen uit het verleden is dit isolatieschuim veel verder ontwikkeld en biedt het een mooiere en langere afwerking. Isolatieschuim is met name geschikt voor woningen die al eerder geïsoleerd zijn maar na-geïsoleerd moeten worden.

Laat je adviseren door een vakman

Met deze uitleg ben je iets wijzer geworden over de mogelijkheden op het gebied van dak- en muurisolatie. Het is raadzaam om je nog te laten adviseren door een vakman over welke isolatie het beste bij jouw woning past omdat jouw wensen en bijvoorbeeld de omgevingsomstandigheden ook een belangrijke rol spelen bij het uitzoeken van de juiste en beste dak- en muurisolatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie